صندوق درآمد ثابت چیست؟ راهنما، مزایا و معایب
۲۶ فروردین ۱۴۰۴
291 بازدید

صندوق درآمد ثابت، روشی غیرمستقیم برای ورود به بازار پر فراز و نشیب بورس است. یک صندوق سرمایهگذاری مشترک که به دست فرد یا مجموعهای حرفهای مدیریت میشود. مدیران این صندوقها بر اساس تحلیلهای خود، سرمایهگذاریهایی انجام میدهند که به نظرشان بهترین و پربازدهترین فرصتهاست. سود کسب شده از طریق این سرمایهگذاریها بین تمامی سرمایهگذاران تقسیم میشود. جالب است؛ نه؟
اگر با همین تعریف اولیه به سرمایهگذاری در این صندوقها مشتاق شدید، دست نگهدارید. به هیچ روش سرمایهگذاریای نباید ناآگاهانه وارد شد. بهتر است بهصورت کامل این صندوقها را بشناسید و مزایا و معایبشان را موشکافانه بررسی کنید؛ سپس اطلاعات بهدستآمده را با اطلاعاتی که در رابطه با سایر روشهای سرمایهگذاری به دست آوردهاید مقایسه کنید. تنها به این صورت است که میتوان نسبت به حفظ دارایی و افزایش آن امیدوار بود.
این مطلب از طلاسی، کاملترین مطلبی است که میتوانید راجع به صندوق درآمد ثابت مطالعه کنید. قرار است تمامی جزئیاتش را با هم زیر ذرهبین قرار دهیم و یک بررسی کامل داشته باشیم.
چرا در صندوق درآمد ثابت سرمایهگذاری کنیم؟
در شرایط تورم و کاهش ارزش پول، سرمایهگذاری برای حفظ دارایی ضروری است. صندوقهای درآمد ثابت گزینهای مناسب برای افرادی هستند که وقت یا دانش کافی برای بازارهای پرریسک ندارند و بهدنبال درآمدی مطمئن و پایدارند.
امروزه با افزایش نرخ ارز و تورم، خیلی از افراد به دنبال راهکارهایی برای حفظ ارزش داراییهای خود هستند. در چنین شرایطی ورود به بازارهای مالی یک الزام است. قطعاً بدون سرمایهگذاری ارزش دارایی ما رفتهرفته افت میکند. خرید ملک، خرید طلا و سرمایهگذاری در بورس و بازار جهانی یا معاملات ارز دیجیتال ازجمله اقداماتی هستند که برای جلوگیری از این اتفاق به آنها روی میآوریم.
از بین روشهایی که برای حفظ دارایی انتخاب میکنیم، برخی منجر به درآمدزایی میشوند. مثلاً خرید ملک درصورتیکه قابل اجاره دادن باشد میتواند درآمد تولید کند یا سرمایهگذاری در بورس و فارکس امکان کسب درآمد را با فراهم کردن حداقل سرمایه به سرمایهگذاران ارائه میدهد؛ البته برای کسانی که دانش مالی بالایی داشته باشند و بهخوبی بتوانند سر از کار این بازارهای مالی دربیاورند.
کسانی که سرمایه زیادی برای خرید ملک ندارند و امکان ورود به بازار پر چالش بورس و فارکس نیز برای آنها مهیا نیست (به دلیل نداشتن وقت کافی یا اطلاعات بالا) میتوانند افسار سرمایه خود را به دست صندوقهای درآمد ثابت بدهند و بهاینترتیب، درآمدی پایدار و مطمئن کسب کنند.
صندوق درآمد ثابت چیست؟
صندوق درآمد ثابت روشی امن برای سرمایهگذاری غیرمستقیم در بورس است که توسط مدیران حرفهای اداره میشود. این صندوقها با سرمایهگذاری در داراییهای کمریسک، سودی حداقلی و نسبتاً ثابت به سرمایهگذاران پرداخت میکنند.
صندوق درآمد ثابت روشی غیرمستقیم برای ورود به بازار بورس است. سرمایه ما در کنار سرمایهای که سایر سرمایهگذاران در استخر صندوقهای درآمد ثابت میریزند قرار میگیرد و به دست مجموعههای مالی حرفهای مدیریت میشود. افرادی که مسئولیت مدیریت صندوق را بر عهده دارند، با طراحی استراتژی مالی مطمئن، در بخشهای مختلف بورس سرمایهگذاری و میزان تضمینشدهای از درآمد بهدستآمده را بین سرمایهگذارها تقسیم میکنند. درست است که میزان سود تغییر میکند، اما ناشر سهام مقدار مشخصی از سود را بهعنوان سود علیالحساب ضمانت میدهد. منظور از ثابت همین حداقل سود ضمانت شده است.
در اکثر اوقات، سودِ پرداختشده خیلی بیشتر از سود ضمانت شده نیست؛ مگر اینکه اتفاق خاصی بیفتد؛ چراکه مدیران مالی صندوق، بخش بیشتری از سرمایه را در قسمتهای کم ریسک که طبیعتا سود قابل پیشبینی و مشخصی دارند سرمایهگذاری خواهند کرد.
واحد صندوق درآمد ثابت چیست؟
واحد صندوق درآمد ثابت، واحدهای سرمایهگذاری هستند که توسط صندوقهای درآمد ثابت منتشر میشوند و نشاندهنده سهم سرمایهگذاران در این صندوقها هستند. وقتی شما این واحدها را خریداری میکنید، درواقع بخشی از داراییهای صندوق را مالک خواهید شد و در سود و زیان آن شریک هستید. بعضی از این واحدها در بازارهای مالی معامله میشوند و نقدشوندگی بالایی دارند. برخی دیگر نیز فقط در پلن خود صندوق خریدوفروش میشوند که به آنها صدور و ابطالی میگویند. منظور از صدرو واحد، خرید و منظور از ابطال واحد، فروش واحد است.
ترکیب داراییهای صندوق درآمد ثابت چگونه است؟
به فرایند تقسیم سرمایهگذاری به انواع مختلف داراییها که با هدف بهینهسازی بازدهی و مدیریت ریسک انجام میشود، ترکیب دارایی میگویند. صندوقهای درآمد ثابت، ترکیب داراییهایی دارند که ریسک کمتری نسبت به سایر صندوقها ارائه میدهد.
ترکیب دقیق دارایی بستگی به سیاستهای سرمایهگذاری صندوق و شرایط بازار دارد. هدف هر صندوق در ترکیب دارایی که پیش میگیرد، حفظ سرمایه و ارائه بازدهی ثابت و کم ریسک به سرمایهگذاران است.
انواع صندوق درآمد ثابت بر اساس ترکیب دارایی
ازلحاظ ترکیب دارایی، صندوق درآمد ثابت را میتوان به دو دسته عادی و نوع دوم تقسیم کرد. مدیران هر یک از این صندوقها برای سرمایهگذاری در نوع دارایی محدودیتهایی دارند که در جدول زیر، نشان دادهایم.
نوع دارایی | صندوق درآمد ثابت نوع عادی | صندوق درآمد ثابت نوع دوم |
اوراق بهادار با درآمد ثابت، سپردههای بانکی و گواهی سپرده | حداقل 85 درصد | حداقل 90 درصد |
سپردههای بانکی و گواهی سپرده | حداکثر 40 درصد | حداکثر 40 درصد |
سرمایهگذاری در سهام، اوراق حق تقدم و قراردادهای اختیار معامله | حداکثر 10 درصد | حداکثر 5 درصد |
سهمهای صندوقهای سرمایهگذاری | حداکثر 10 درصد | حداکثر 5 درصد |
برای کسب اطلاعات بیشتر در این حوزه پیشنهاد میکنیم مقاله «بهترین صندوق درآمد ثابت در ایران» را مطالعه فرمایید.
تقسیم سود در صندوق درآمد ثابت چگونه است؟
صندوقهای درآمد ثابت یا سود را بهصورت دورهای پرداخت میکنند (مثلاً ماهانه یا سهماهه) یا سود را نگه میدارند و به اصل سرمایه اضافه میکنند تا در زمان فروش، بازدهی بیشتری حاصل شود. نوع تقسیم سود به سیاست صندوق بستگی دارد.
انواع صندوق درآمد ثابت براساس تقسیم سود
صندوقهای درآمد ثابت را وابسته به سیاستی که برای تقسیم سود در پیش میگیرند، به دو دسته کلی تقسیم میکنند:
- صندوقهای درآمد ثابت با تقسیم سود دورهای: این صندوقها در زمانهای مشخصی مبلغی را تحت عنوان سود علیالحساب به سهامداران میدهند. این بازه زمانی بر اساس سیاستهای صندوق، ممکن است ماهانه، سهماهه یا یکساله باشد.
- صندوق درآمد ثابت بدون تقسیم سود: در این روش، سود بهصورت دورهای به سرمایهگذار داده نمیشود و به دارایی سرمایهگذاری اضافه خواهد شد. سود سهامدار وقتی است که اوراق یا واحدهای صندوق را بفروشد و از تفاوت قیمت صدور و ابطال (خریدوفروش) آن سود کسب کند. درصورتیکه اوراق فروخته نشوند، یک بازدهی مرکب ایجاد خواهد شد. بازدهی مرکب به این معناست که سود در صندوق باقی میماند و با افزوده شدن به دارایی اولیه، منجر بود سوددهی بیشتر در دورههای بعدی میشود.
نوع معاملات در صندوق درآمد ثابت چگونه است؟
صندوقهای درآمد ثابت از نظر نوع معامله به دو دسته قابل معامله (ETF) و غیرقابل معامله (صدور ابطالی) تقسیم میشوند. برای خریدوفروش هر دو نوع، داشتن کد بورسی ضروری است. صندوقهای ETF از طریق سامانههای معاملاتی کارگزاریها معامله میشوند، اما صندوقهای صدور ابطالی فقط از طریق پنل اختصاصی صندوق خریدوفروش میشوند.
نوع معاملات در صندوقهای درآمد ثابت به نوع داراییهایی که در آن سرمایهگذاری میشود و استراتژیهای مدیریت صندوق بستگی دارد. با توجه به نوع معاملات انجام شده در صندوقهای درآمد ثابت، مدیران سعی میکنند تا با استفاده از استراتژیهای مختلف، ریسک را کاهش دهند و درعینحال بازدهی مناسبی برای سرمایهگذاران فراهم کنند.
انواع صندوق درآمد ثابت بر اساس نوع معامله
از نظر نحوه معامله، صندوق درآمد ثابت را میتوان به دو دسته قابل معامله و غیرقابل معامله تقسیم کرد. برای معاملات هر دو نوع از این صندوقها نیاز به کد بورسی است. فرق بین این دو در این است که صندوق درآمد ثابت قابل معامله که به آنها EFT هم گفته میشود، در سامانههای معاملاتی تمامی کارگزاریها قابل خریدوفروش هستند. درصورتیکه صندوقهای غیر قابل معامله را نمیتوان در سامانههای معاملاتی آنلاین کارگزاریها معامله کرد. به صندوقهای غیرقابل معامله، صدور ابطالی هم میگویند؛ صدور به معنای خرید و منظور از ابطال فروش واحدهای صندوق است. صدور و ابطال واحدها از طریق پنل مخصوص صندوق انجام میشود.
مزایای سرمایهگذاری در صندوق درآمد ثابت
سرمایهگذاری در صندوقهای درآمد ثابت مزایای متعددی دارد که آن را به گزینهای جذاب برای بسیاری از سرمایهگذاران تبدیل میکند. در زیر به برخی از این مزایا اشاره میکنیم:
- صندوقهای درآمد ثابت معمولا بازدهی ثابتی ارائه میدهند که نسبت به سایر سرمایهگذاریها (مانند سهام) کمتر نوسان دارد. این ویژگی برای افرادی که به دنبال درآمد پایدار هستند، مناسب است.
- با توجه به اینکه این صندوقها عمدتا در اوراق قرضه و ابزارهای مالی با ریسک پایین سرمایهگذاری میکنند، ریسک کلی سرمایهگذاری کم میشود. این کاهش ریسک باب دل سرمایهگذارهای محافظهکار است.
- این صندوقها توسط مدیران حرفهای و باتجربه مدیریت میشوند. آنها تصمیمات سرمایهگذاری را بر اساس تحلیلهای دقیق بازار میگیرند. با سرمایهگذاری در این صندوقها بدون نیاز به داشتن دانش مالی عمیق، از دانش عمیق متخصصین بهرهمند خواهید شد. نیازی نیست که نگران باشید یا بخواهید بهصورت مداوم بازار را دنبال کنید؛ سود شما پابرجاست.
- بسیاری از صندوقهای درآمد ثابت نقدشوندگی بالایی دارند. در هر زمان که بخواهید میتوانید واحدهای صندوق را بفروشید و دارایی خود را نقد کنید.
- سود بهدستآمده از طریق این صندوقها قابل پیشبینی است. این مسئله میتواند به برنامهریزی درست اموری که به پول وابستهاند کمک کند.
- در زمانهایی که بازار سهام دچار نوسان است، صندوقهای درآمد ثابت عملکرد پایدارتری دارند و میتوانند یک گزینه محافظتی مفید برای سبد سرمایهگذاری باشند.
- در بیشتر این صندوقها میتوان با سرمایههای خرد هم ورود کرد. نیازی نیست که سرمایه کلانی داشته باشید؛ با هر میزان از بودجه، میتوانید سرمایهگذاری را شروع کنید.
معایب سرمایهگذاری در صندوق درآمد ثابت
گرچه سرمایهگذاری در صندوقهای درآمد ثابت مزایای زیادی دارد، اما معایب و چالشهایش هم کم نیست. قبل از سرمایهگذاری باید مزایا و معایب را کنار هم بگذارید و همه موارد را در نظر بگیرید.
در زیر به برخی از این معایب اشاره میکنیم:
- بهطورکلی، بازدهی صندوقهای درآمد ثابت نسبت به سرمایهگذاری در سهام یا دیگر داراییهای پرریسکتر کمتر است. اگر محافظهکار نیستید و اهل ریسک هستید، شاید سرمایهگذاری مستقیم در بورس بهتر بتواند شما را به هدفی که دارید نزدیک کند.
- یکی از معایب اصلی صندوقهای درآمد ثابت این است که بازدهی آنها ممکن است نتواند با نرخ تورم همخوانی داشته باشد. در این صورت، قدرت خرید سرمایهگذار کم میشود.
- هزینه مدیریت سرمایه که به آن کارمزد نیز میگویند از سود خالص سرمایهگذار کم میشود. میزان کارمزد هر صندوق ممکن است متفاوت باشد که باید قبل از انتخاب از طریق سایت آن، موضوع را چک کنید.
- برخی از صندوقها ممکن است محدودیتهایی در مورد زمان برداشت یا فروش واحدها داشته باشند که میتواند دسترسی سریع به نقدینگی را دشوار کند.
- با اینکه مدیریت صندوق بر مبنای ترکیب دارایی روی کم ریسکترین سهام است؛ اما نمیتوان وقوع زیان در سرمایهگذاریهای صندوق را صفر در نظر گرفت. ممکن است با کم شدن ارزش داراییهای صندوق یا عدم نقد شوندگی واحدهای ابطال شده روبهرو شوید.
- صندوقهای با مدیریت غیرفعال نمیتوانند بهسرعت به تغییرات شرایط بازار پاسخ دهند و ممکن است فرصتهای سودآوری را از دست بدهند.
- برای گرفتن بهترین نتیجه، سرمایهگذار باید برای مدت طولانیای سرمایه خود را در صندوق نگه دارد و سود حاصل را نیز به آن اضافه کند. درنتیجه نمیتوان برای مدتزمان کوتاه روی درآمد حاصل از آن حساب کنیم و نتایج قابلتوجهی را انتظار داشته باشیم.
چطور صندوق درآمد ثابت مناسب انتخاب کنیم؟
برای سرمایهگذاری در صندوق درآمد ثابت، ابتدا باید نرخ سود ارائهشده را بررسی و با سایر گزینهها مقایسه کنیم. نوع داراییهای موجود در سبد را بررسی کرده و میزان ریسک را برآورد کنیم. هزینههای مدیریتی و کارمزد نیز روی سود نهایی تأثیر دارد و نباید نادیده گرفته شود. بررسی عملکرد تاریخی صندوق و اعتبار مدیران آن نیز لازم و ضروری است و میتواند به تصمیمگیری ما در انتخاب صندوق درآمد ثابت مناسب کمک کند.
مسئله دیگری که هنگام انتخاب صندوق باید در نظر گرفته شود، داشتن یا نداشتن ضامن نقد شوندگی صندوق است. ضامن نقد شوندگی رکنی حقوقی است که وجودش قدرت نقد شوندگی واحدهای سرمایهگذاری صندوق را ضمانت میکند.
مقایسه صندوق درآمد ثابت با سایر روشهای سرمایهگذاری مشابه
مقایسه صندوق درآمد ثابت با بقیه روشهای سرمایهگذاری میتواند دید شما را برای انتخاب بازتر کند. هرکدام از روشهای سرمایهگذاری، ویژگیها، مزایا و معایبی دارند که باید موردتوجه قرار بگیرند. روش سرمایهگذاری باید مطابق اهداف، نیازها و پتانسیلهای سرمایهگذار انتخاب شود.
مقایسه صندوق درآمد ثابت با سایر صندوقها
صندوقهای درآمد ثابت به دلیل ریسک پایین و سود ثابت، گزینهای مناسب برای سرمایهگذاران محتاط است که به دنبال حفظ سرمایه و دریافت درآمد پایدار هستند. در مقابل، صندوقهای سهامی با ریسک بالاتر، پتانسیل بازدهی بیشتری دارند و برای سرمایهگذاران با افق زمانی بلندمدت و ریسکپذیری بالا مناسبترند. انتخاب بین این دو به اهداف مالی و تحمل ریسک سرمایهگذار بستگی دارد.
ویژگیها | صندوق درآمد ثابت | صندوق سهامی |
میزان ریسک | پایین | بالا |
سود | ثابت و قابل پیشبینی | متغیر و وابسته به بازار |
نوع سرمایهگذاری | اوراق با درآمد ثابت | سهام شرکتهای بورسی |
نقد شوندگی | بالاتر | متغیر، بستگی به شرایط بازار |
افق زمانی | بلندمدت، اما با نیاز به نقد شوندگی | بلندمدت و بدون نیاز به نقد شوندگی |
مناسب برای | سرمایهگذاران محتاط | سرمایهگذاران ریسکپذیر |
مقایسه صندوق درآمد ثابت با پسانداز در بانک
صندوقهای درآمد ثابت بازدهی بیشتری نسبت به سپردههای بانکی دارند و به دلیل سرمایهگذاری در اوراق با درآمد ثابت و سایر ابزارهای مالی سود بیشتری برای سرمایهگذاران فراهم میکنند؛ درحالیکه سپردههای بانکی نرخ سود ثابتی دارند که در سالهای اخیر به ۲۰.۵ الى ۲۲.۵ درصد رسیده است. صندوقهای درآمد ثابت میتوانند نرخ سودی بین ۲۶ الی ۳۶ درصد ارائه دهند. همچنین نقد شوندگی صندوقهای درآمد ثابت بالاتر است و سرمایهگذاران میتوانند بدون محدودیتهای موجود در سپردههای بانکی بهراحتی سرمایه خود را برداشت کنند. علاوه بر این صندوقهای درآمد ثابت زیر نظر سازمان بورس کار میکنند و از شفافیت بیشتری برخوردارند.
ویژگی | صندوق درآمد ثابت | سپرده بانکی |
میزان سود پرداختی | ۲۶ الی ۳۶ درصد | ۲۰.۵ الی ۲۲.۵ درصد |
نحوه سوددهی | روزشمار و بدون نرخ شکست | ماه شمار و با نرخ شکست |
نقد شوندگی | بالاتر و بدون محدودیت | محدود به مدتزمان سپردهگذاری |
مدیریت سرمایه | توسط مدیران حرفهای و تحت نظارت سازمان بورس | توسط بانکها و تحت نظارت بانک مرکزی |
شفافیت اطلاعاتی | بالاتر و گزارشدهی مداوم | کمتر و عدم شفافیت در تخصیص سپردهها |
ریسک سرمایهگذاری | ریسک پایین و نسبتاً امن | ریسک پایین و تحت نظارت بانک مرکزی |
حداقل مبلغ سرمایهگذاری | متغیر و معمولاً کمتر از سپردههای بانکی | معمولاً نیاز به حداقل مبلغ مشخص دارد |
مقایسه صندوق درآمد ثابت با سرمایهگذاری طلا
همانطور که گفتیم صندوق درآمد ثابت و سپردههای بانکی راههای خوبی برای کسب درآمد از سرمایه هستند؛ اما نه در زمانی که تورم بالاست و ارزش پول روز به روز کمتر میشود. این روزها هیچچیز بهاندازه طلا نمیتواند با تورم همگام شود و ارزش داراییتان را حفظ کند. اگر بخواهیم یک مقایسه کلی بین صندوق درآمد ثابت با سرمایهگذاری در بازار طلا داشته باشیم؛ برگ برنده قطعا در دست طلاست.
ویژگی | صندوقهای درآمد ثابت | سرمایهگذاری در طلا |
ریسک | کم | صفر برای سرمایهگذاری بلندمدت و کم در سرمایهگذاریهای کوتاهمدت |
بازدهی | ثابت و قابل پیشبینی | متغیر و وابسته به نوسانات بازار |
نقد شوندگی | بالا یا کم در مواقع خاص | بالا |
محافظت در برابر تورم | خیر | بله |
هزینههای جانبی | کارمزد صندوق | هزینه نگهداری و امنیت |
مناسب برای | حفظ سرمایه و درآمد پایدار | سرمایهگذاران ریسکپذیر و محافظت از داراییها |
خرید طلا آب شده از طلاسی
خرید طلا آب شده بهعنوان یکی از بهترین روشهای سرمایهگذاری در طلا به شمار میرود. اجرت ساخت ندارد و نیازی نیست که برایش مالیات پرداخت کنید. تنها نگرانی در رابطه با سرمایهگذاری طلا آب شده، کیفیت طلاست و نحوه مدیریت و نگهداری از آن. طلاسی در راستای برداشتن این محدودیتها و با آنلاین کردن خرید و نگهداری طلا آب شده این نگرانیها را به حداقل رسانده است.
طلاهای آب شده موجود در طلاسی تماما ریگیری شده و از کیفیت ۱۰۰٪ برخوردارند. امکان تحویل حضوری طلا نیز محیاست و هر زمان که بخواهید میتوانید طلا آب شده خود را بهصورت فیزیکی دریافت کنید.
حتی با صد هزار تومان نیز میتوانید به این بازار پر زرق و برق ورود کنید. کافی است اپلیکیشن طلاسی را دانلود کرده و از طریق شارژ کردن اعتبار طلا در این اپلیکیشن، نقدینگی خود را حفظ کنید. بازار طلاسی ۲۴ ساعته باز است. در هر ساعتی از شبانه روز میتوانید طلا بخرید یا طلای خریده شده خود را به پول نقد تبدیل کنید.
سخن پایانی
صندوقهای درآمد ثابت، گزینه بهتری نسبت به سپردههای بانکی هستند؛ اما بااینحال، نمیتوانند با سایر روشهای سرمایهگذاری رقابت کنند. برای اشخاصی که به دنبال سودهای قابل توجهاند، صندوق درآمد ثابت انتخاب درستی نیست. برای کسب سود بیشتر و همگام شدن با تورم، میتوان به گزینههای بهترین مثل خرید طلا آب شده فکر کرد.

مریم رحیمی مقدم هستم. مترجم زبان انگلیس و نویسنده محتوای وبلاگ فارسی و انگلیسی.
نوشته های مرتبط

پذیرفته شدن طلاسی در سندباکس تنظیمگری وزارت صمت
۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴
48 بازدید

بانک مهر ایران وام خرید کالا 150 میلیون تومانی میدهد!
۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۴
1,321 بازدید

راهنمای دریافت انواع وام بانک مهر ایران + شرایط و مبلغ در سال ۱۴۰۴
۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۴
2,170 بازدید

راهنمای وام فوری 10 روزه طرح حمایتی بانک مهر ایران
۰۶ اردیبهشت ۱۴۰۴
2,396 بازدید
دیدگاه شما
