ضامن نقدشوندگی چیست؟ + مزایا، معایب و بررسی اختیاری بودن

ضامن نقدشوندگی چیست؟ + مزایا، معایب و بررسی اختیاری بودن
ستاره فعالستاره غیر فعالثبت نظر
ستاره فعالستاره غیر فعالثبت نظر
ستاره فعالستاره غیر فعالثبت نظر
ستاره فعالستاره غیر فعالثبت نظر
ستاره فعالستاره غیر فعالثبت نظر
4.8 - (4 امتیاز)

احتمالا شما نیز یکی از هزاران سرمایه گذاری هستید که سرمایه‌‌تان را به صندوق‌های سرمایه‌گذاری سپرده‌اید. هر ماه هم سود دریافت می‌کنید، آن هم چه سودی! اما ناگهان به دلایل مختلف به پولتان نیاز پیدا می‌کنید و باید همین حالا آن را از صندوق برداشت کنید. ولی صندوق توان پرداخت آن را ندارد و شما می‌مانید و سرمایه‌ای که قرار نیست به این زودی‌ها به دستتان برسد!

‌دقیقا در همین لحظه ضامن نقدشوندگی به کمک شما آمده و سرمایه‌‌تان را فورا نقد می‌کند‌، آن هم در سریع‌ترین زمان ممکن و در کمتر از چند ساعت! چه خوب است نه؟ پس در ادامه همراه مجله طلاسی باشید تا اهمیت این نوع ضامن را بررسی کرده و ببینیم که چرا وجود آن در صندوق‌های سرمایه‌گذاری تا این اندازه مهم است.

صندوق سرمایه گذاری چیست؟

بسیاری از افراد تمایل زیادی به سرمایه‌گذاری دارند، اما متاسفانه از علم، دانش و تجربه کافی برای این کار برخوردار نیستند. حال این افراد می‌توانند سرمایه خود را به صندوق‌های سرمایه‌گذاری بسپارند تا این صندوق‌ها با سرمایه آن‌ها کار کرده و در مقابل به این افراد سود پرداخت کنند. به این ترتیب افراد می‌توانند به واسطه این صندوق ها یک سرمایه‌گذاری غیر‌مستقیم انجام دهند و سود بالایی نیز کسب کنند. حال صندوق سرمایه‌گذاری هم انواع مختلفی دارد، از صندوق سرمایه گذاری طلا گرفته تا صندوق بورس و دلار و... .

بیشتر بدانید: کدام صندوق طلا بهتر است؟ معیار‌های انتخاب بهترین صندوق طلا در بورس

 

ضامن نقدشوندگی چیست؟

خوب، حالا همین صندوق‌های سرمایه‌گذاری که گفتیم، سرمایه زیادی را از یک سرمایه‌گذار دریافت می‌کنند. حال فرض کنیم سرمایه‌گذار به سرمایه‌اش نیاز پیدا کرده و می‌خواهد با ابطال واحدهایی که دارد، سود و اصل سرمایه خود را به طور کامل از صندوق خارج کرده و برداشت کند. اما صندوق آنقدری نقدینگی ندارد که بتواند فورا به سرمایه‌‌گذار وجه نقد پرداخت کند. در نتیجه ضامن نقدشوندگی که یک شخصیت حقوقی خاص است روی کار می‌آید و به سرمایه‌گذار سرمایه‌اش را باز می‌گرداند.

حال این ضامن می‌تواند یک بانک باشد یا یک موسسه مالی خاص، اما معمولا بانک‌ها این مسئولیت را برعهده می‌گیرند تا سرمایه‌گذاران بتوانند با خیال راحت سرمایه‌گذاری کنند و بیم این را نداشته باشند که سرمایه‌‌شان در لحظه نقد نشود. پس ضامن نقدینگی در واقع مرکزی است که نقدشوندگی سرمایه شما را در یک ‌صندوق سرمایه‌گذاری تضمین می‌کند و اگر صندوق از بازپرداخت سرمایه‌‌تان ناتوان باشد، شما می‌توانید سرمایه‌‌تان را از همین ضامن طلب کنید.

 

مزایای وجود ضامن نقدشوندگی در صندوق‌ها

 وجود چنین ضامنی بسیار مهم است و مزایای زیر را خواهد داشت:

  • اعتبار صندوق را افزایش می‌دهد: وقتی صندوق سرمایه‌گذاری چنین ضامنی داشته باشد، درست مانند ‌این می‌ماند که یک پشتیبان قوی دارد و هرکجا که دچار مشکل مالی شود، می‌تواند روی ضامن حساب کند. در نتیجه صندوقی که ضامن نقدینگی دارد، قطعا اعتبار بالاتری نیز خواهد داشت.
  • ریسک سرمایه گذاری را کاهش می‌دهد: ضامن نقدینگی ریسک سرمایه‌گذاری شما را نیز به شدت کاهش می‌دهد. چون اینگونه اطمینان دارید که سرمایه شما قرار نیست از دست برود و همیشه مرکزی وجود دارد که آن را برایتان نقد کند.
  • سرمایه‌‌تان همیشه در دسترس است: ضامن نقدشوندگی هرگاه که اعلام کنید سرمایه‌‌تان را به شما باز می‌گرداند، آن هم به همراه سود آن! در نتیجه در مواقع اضطراری می‌توانید روی سرمایه‌تان حساب کنید.

 

معایب ضامن نقدشوندگی از دید یک سرمایه‌گذار!

ضامن نقدینگی باعث می‌شود که هم سرمایه‌گذاری کنید و هم هر زمان که بخواهید به سرمایه‌‌تان دسترسی داشته باشید. اما وجود این ضامن معایبی را نیز دارد و یک سرمایه‌گذار حرفه‌ای باید حتما از این معایب مطلع باشد. مثلا مهم‌ترین فاکتور منفی ضامن نقدینگی، این است که هزینه‌ها را به شدت افزایش می‌دهد. چون ضامن که رایگان چیزی را ضمانت نمی‌کند و طبیعتا برای انجام این کار از صندوق هزینه دریافت می‌کند. اینگونه هزینه‌های صندوق افزایش می‌یابند، اما این فقط به ضرر صندوق نیست، بلکه برای سرمایه‌گذار نیز ضرر زننده است.

چون صندوق بخشی از هزینه‌ای را که ضامن از او دریافت کرده است از سود سرمایه‌گذاران کسر می‌کند. در نتیجه اینگونه سود نهایی سرمایه‌گذار به شدت کاهش می‌یابد و اگر با اصول سرمایه گذاری آشنا باشید می‌دانید که کاهش سود چقدر می‌تواند آسیب زننده باشد. پس اگر ریسک پذیر هستید و دسترسی لحظه‌ای به سرمایه برایتان اهمیتی ندارد، در صندوق‌هایی عضو شوید که ضامن نقدشوندگی ندارند، چون اینگونه سود بیشتری کسب می‌کنید‌.

 

داشتن ضامن‌ نقدشوندگی برای صندوق‌ها اجباری است یا اختیاری؟

اختیاری! سال‌ها قبل هر صندوق سرمایه‌گذاری که قصد داشت فعالیتش را آغاز کند، باید ابتدا یک ضامن نقدینگی را معرفی می‌کرد تا به او مجوز شروع کار داده شود. اما به سال ۹۲ که رسیدیم، شرایط متفاوت شد و سازمان بورس دیگر داشتن ضامن را اجباری نمی‌دانست. در نتیجه بسیاری از صندوق‌ها امروزه اصلا ضامن نقدینگی ندارند و بدون ضامن فعالیتشان را آغاز کرده‌اند.

اما چرا سازمان بورس چنین تصمیمی گرفت؟ چون صندوق‌های سرمایه‌گذاری سال‌های زیادی فعالیت می‌کردند اما در طول فعالیت‌شان هرگز به ضامن نیاز پیدا نکرده و همیشه می‌توانستند سرمایه تمامی سرمایه‌گذاران را به راحتی نقد کنند‌. از طرفی هم وجود ضامن هزینه‌های این صندوق‌ها را افزایش می‌داد و همین موارد باعث شد که سازمان بورس داشتن ضامن را اختیاری کند نه اجباری!

 

تفاوت ضامن نقدشوندگی با قابلیت نقدشوندگی

اگر وارد دنیای سرمایه‌گذاری شده باشید، حتما این ‌دو اصطلاح را کنار هم می‌شنوید و شاید هم تصور کنید که یکی هستند. اما با یکدیگر کاملا متفاوتند. چون ضامن نقدینگی به معنای ضمانت کردن سرمایه شماست، یعنی در اینجا یک‌ قرارداد تنظیم شده که به شما اطمینان می‌دهد سرمایه‌‌تان در هر زمانی که بخواهید نقد شود.

اما قابلیت نقدینگی یکی از ویژگی‌های روشی است که برای سرمایه‌گذاری انتخاب کرده‌اید و هیچ تعهد و ضمانت خاصی پشت آن نیست. به عنوان مثال ما همیشه می‌گوییم خرید دلار نقدینگی بالایی دارد، اما آیا تعهد و ضمانتی هم در این خصوص وجود دارد؟ خیر، پس در نتیجه این دو کاملا متفاوت هستند اما می‌توانند با یکدیگر مرتبط باشند.

 

ضامن نقدشوندگی یک‌ امتیاز مثبت است یا منفی؟

خوب، می‌دانیم که با خواندن این مطلب دو به شک شده‌اید که صندوق‌های دارای ضامن را انتخاب کنید یا صندوق‌های بدون ضامن را؟ پس باید بگوییم وجود ضامن در یک صندوق سرمایه هم یک امتیاز مثبت است و هم یک امتیاز منفی! در واقع امتیازی مثبت است چون باعث می‌شود سرمایه‌‌تان سریع و بدون چالش نقد شود. اما امتیازی منفی است چون سود سرمایه‌گذاری‌‌تان را کاهش می‌دهد. پس اگر نقدینگی برایتان مهم است حتما صندوق‌های دارای ضامن را انتخاب کنید، اما اگر مهم‌ترین چیز برای شما کسب سود بالاست، به سراغ صندوق‌های بدون ضامن بروید.

 

سخن پایانی

طلاسی ضامن نقدشوندگی و اهمیت آن در سرمایه‌گذاری را به طور کامل برایتان شرح داد. حالا ببینیم طلاسی در آخرین سخنش چه توصیه‌ای برایمان دارد: طلاسی همیشه صندوق‌هایی را توصیه می‌کند که ضامن نقدینگی دارند، چون این صندوق‌ها معتبرتر بوده و اینگونه می‌توان از سرقت سرمایه و‌ کلاهبرداری نیز جلوگیری کرد. پس اگر از ما می‌شنوید، صندوق‌های دارای ضامن بهتر و قابل اطمینان‌ترند.

برای خرید آنلاین طلای خام یا آب شده بدون اجرت با مشاورین و کارشناسان مجموعه معتبر و خوشنام طلاسی تماس حاصل فرمایید. 

سوالات متداول

  • چگونه مطمئن شویم که صندوق مورد نظر ما ضامن نقدشوندگی دارد؟

برای این کار باید اساسنامه آن صندوق را مطالعه کنید، چون این مورد درون متن اساسنامه ذکر شده است.

  • یک شخص حقیقی هستم، آیا می‌توانم ضامن نقدینگی شوم؟

طبق قوانین سازمان بورس، فقط و فقط اشخاص حقوقی می‌توانند ضامن شوند و این امکان برای شخصیت‌های حقیقی فراهم نیست.

  • هزینه وجود ضامن نقدینگی در یک صندوق چقدر است؟

این هزینه در هر صندوق متفاوت بوده و با توجه به میزان سرمایه‌ای که قرار است وارد آن‌ صندوق شود تعیین خواهد شد‌.

مریضه کوهشاری با بیش از ده سال تجربه در تحلیل و پژوهش در بازارهای مالی و طلا، یکی از نویسندگان برجسته در این حوزه است. او دارای مدرک کارشناسی ارشد اقتصاد مالی از دانشگاه تهران است. تخصص مریضه شامل تحلیل بنیادی بازارهای مالی، پیش‌بینی روندهای اقتصادی و بررسی عوامل مؤثر بر قیمت طلا می‌باشد.
مرضیه کوهشاریتولید محتوا

مریضه کوهشاری با بیش از ده سال تجربه در تحلیل و پژوهش در بازارهای مالی و طلا، یکی از نویسندگان برجسته در این حوزه است. او دارای مدرک کارشناسی ارشد اقتصاد مالی از دانشگاه تهران است. تخصص مریضه شامل تحلیل بنیادی بازارهای مالی، پیش‌بینی روندهای اقتصادی و بررسی عوامل مؤثر بر قیمت طلا می‌باشد.

دیدگاه شما

دیدگاه کاربر نسبت به مقاله

محبوب ترین ها