دلایل تفاوت قیمت سکه در بورس و بازار چیست؟

دلایل تفاوت قیمت سکه در بورس و بازار چیست؟
ستاره فعالستاره غیر فعالثبت نظر
ستاره فعالستاره غیر فعالثبت نظر
ستاره فعالستاره غیر فعالثبت نظر
ستاره فعالستاره غیر فعالثبت نظر
ستاره فعالستاره غیر فعالثبت نظر
4.62 - (6 امتیاز)

آگاهی از علت تفاوت قیمت سکه در بورس و بازار برای کسانی که به دنبال سرمایه‌گذاری در سکه طلا هستند، اهمیت بسیار زیادی دارد. عوامل مهمی مانند میزان عرضه و تقاضا، نوسانات قیمتی، هزینه‌های پنهان، تنوع سکه‌ها و‌... باعث به وجود آمدن این اختلاف قیمتی می‌شود.

در این مقاله از طلاسی قصد داریم به بررسی دلایل اختلاف قیمت سکه در بازار آزاد و بورس بپردازیم. اگر شما هم به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید تا بتوانید سرمایه گذاری مناسبی انجام دهید، تا انتها همراه ما باشید. 

چرا قیمت سکه در بورس و بازار متفاوت است؟

همانطور که می‌دانید بازار آزاد جایی است که سکه طلا، به صورت مستقیم بین خریدار و فروشنده معامله می‌شود. بورس نیز نوعی بازار آنلاین است که کالاهای مختلف مانند طلا به صورت غیر فیزیکی و در قالب گواهی سپرده در آن خرید و فروش می‌شوند. هر کدام از این بازارهای طلا ویژگی‌های مخصوص به خود را دارند که موجب بروز اختلاف قیمت سکه شده‌اند. 

از مهم‌ترین دلایل تفاوت قیمت سکه در بورس و بازار می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

۱. میزان نوسانات

نوسان قیمت طلا به طور کلی بر اثر عوامل مختلفی مانند سیاست‌های اقتصادی، اتفاقات اجتماعی و سیاسی، نرخ ارز و... رخ می‌دهد. همه این عوامل روی بازار آزاد و بورس تاثیرگذارند. اما نحوه و میزان تاثیرگذاری آن‌ها متفاوت است. این امر موجب شده قیمت سکه در بورس با بازار آزاد یکسان نباشد. 

۲. تنوع سکه

انواع مختلفی از سکه طلا مانند سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم و طرح جدید، نیم سکه، ربع سکه، گرمی و پارسیان وجود دارد. امکان خرید و فروش این سکه‌ها در بازار آزاد فراهم شده است. در حالی که در بورس بیشتر معاملات روی سکه تمام بهار و ربع سکه انجام می‌شود. 

۳. میزان نقدشوندگی

میزان نقدشوندگی دیگر علت تفاوت قیمت سکه در بورس و بازار است. معامله سکه طلا در بازار آزاد به صورت لحظه‌ای انجام می‌شود. یعنی شما در هر زمان می‌توانید با مراجعه به طلافروشی‌های سطح بازار، اقدام به خرید و فروش سکه کنید. اما معامله سکه در بورس باید در زمان تعیین شده و سررسید قرارداد صورت بگیرد. از این رو نقدشوندگی سکه در بازار آزاد بیشتر است.

۴. میزان عرضه و تقاضا

یکی از مهم‌ترین دلایل تفاوت قیمت سکه در بازار و بورس، میزان عرضه و تقاضاست. تاثیر میزان عرضه و تقاضا در قیمت سکه بورسی مستقیم است. زمانی که تقاضا افزایش می‌یابد، قیمت سکه نیز بالا می‌رود. اما در بازار ممکن است در زمان تقاضای زیاد مانند بورس افزایش قیمت رخ ندهد. همچنین امکان دارد به خاطر بالا رفتن ارزش جهانی طلا، با وجود عرضه زیاد سکه، باز هم قیمت آن در بازار با کاهش روبه‌رو نشود.

۵. هزینه‌های پنهان معاملات

خرید و فروش سکه در بورس شفاف است. معاملات سکه در بازار بورس بدون مالیات است اما شامل پرداخت کارمزد مشخص می‌شود. در صورتی که در بازار آزاد به خاطر عدم شفافیت، ممکن است هزینه‌های پنهانی در قیمت سکه دخیل باشند. عواملی مانند اجاره مغازه، حقوق پرسنل، هزینه نگهداری و... هنگام خرید و فروش سکه در بازار آزاد محاسبه می‌شوند. 

۶. دخالت بانک های خزانه دار

اختلاف قیمت سکه در بازار و بورس تا حد زیاد به دخالت‌های بانک‌های خزانه‌دار بستگی دارد. این بانک‌ها وظیفه انبارداری و نگهداری سکه‌های طلا را برعهده دارند. اما گاهی اوقات اقدام به خرید سکه در بازار بورس با قیمت بیشتر از بازار آزاد می‌کنند.

مردم نیز به دنبال این موضوع سکه را از صرافی‌ها خریداری کرده و در بورس به فروش می‌رسانند. همین امر موجب می‌شود قیمت سکه در بورس نسبت به بازار افزایش قابل توجهی داشته باشد. علاوه بر این تعداد کم بانک‌های خزانه‌دار و کم بودن میزان ظرفیت نگهداری سکه، موجب اختلاف قیمت می‌شود. اگر تعداد این بانک‌ها بیشتر باشد، حجم معاملات نیز افزایش می‌یابد و نوسانات قیمتی کمتر رخ می‌دهد.

۷. سرعت معاملات

سرعت معاملات در بورس بیشتر است زیرا کاهش یا افزایش قیمت سکه در بورس خیلی سریع‌تر و راحت‌تر در دسترس است. یعنی به محض تغییر قیمت‌ها، قیمت جدید اعمال شده و خرید و فروش لحظه‌ای براساس آن صورت می‌گیرد. 

اما در بازار آزاد، میزان مقاومت فروشندگان در برابر تغییر قیمت‌ها زیاد است. مخصوصا اگر با کاهش قیمت سکه روبه‌رو باشیم، فروشندگان دیرتر اقدام به فروش سکه با قیمت کمتر می‌کنند. در نتیجه سرعت معاملات کاهش می‌یابد و نتیجه آن تفاوت قیمت سکه در بورس و بازار است.

۸. تاثیرپذیری از انتظارات جامعه

بورس بیشتر از بازار آزاد تحت تاثیر انتظارات جامعه است. گاهی اوقات با راه اندازی موج خرید از سوی مردم که ممکن است به دلایل غلط اتفاق افتاده باشد، قیمت سکه در بورس گران می‌شود. زیرا میزان تقاضا به شکل ناگهانی و بر اثر هیجان‌های موجود در جامعه افزایش می‌یابد. خرید از بورس نیز راحت‌تر است و در نتیجه قیمت سکه در بورس متفاوت از قیمت آن در بازار آزاد خواهد بود.

در مقابل قیمت سکه در بازار بیشتر تحت تاثیر نوسان‌گیری است و تصورات و هجمه‌های ناگهانی مردم برای خرید و فروش، تاثیر کمی روی آن دارد. البته ممکن است در مواقعی این موضوع موجب بالا رفتن قیمت سکه در بازار آزاد نیز شود. اما به خاطر سهولت خرید و فروش در بورس نسبت به بازار آزاد، بورس بیشتر در معرض این موضوع قرار دارد. 

 

از کجا سکه بخریم؟ بورس یا بازار آزاد؟

با توجه به نکاتی که گفته شد، اگر قصد خرید و فروش سکه در بازه زمانی کوتاه مدت با هدف کسب سود را دارید، بورس گزینه مناسبی است. زیرا سرعت معاملات بیشتر است. اما اگر بله دنبال سرمایه‌گذاری بلند مدت در سکه طلا هستید، می‌توانید به سراغ بازار آزاد بروید.

تنوع بالای سکه و امکان خرید با هر میزان بودجه، از مزایای بازار آزاد محسوب می‌شوند. شما می‌توانید با خرید مدل‌های مختلف سکه و نگهداری آن، در زمان افزایش قیمت‌ها به سود مناسبی دست پیدا کنید. 

بیشتر بدانید: بهترین روش سرمایه گذاری بلند مدت طلا چیست؟

 

سخن پایانی

در این مطلب سعی کردیم به بررسی دقیق علت تفاوت قیمت سکه در بورس و بازار بپردازیم. امیدواریم مطالب ارائه شده مفید واقع گردند و بتوانید با استفاده از آن‌ها انتخاب بهتری در جهت سرمایه‌گذاری روی سکه طلا داشته باشید. 

به جز خرید سکه، روش‌های دیگری مانند خرید طلای خام و بدون اجرت، خرید طلای آب شده و... نیز برای ورود به بازار طلا و سرمایه گذاری در آن وجود دارد. شما می‌توانید با کمک طلاسی به عنوان بهترین پلتفرم خرید و فروش آنلاین طلا، سرمایه‌گذاری مطمئن و سودآوری را تجربه کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره خرید طلا آنلاین با کارشناسان طلاسی تماس بگیرید.

مریم رحیمی مقدم هستم. مترجم زبان انگلیس و نویسنده محتوای وبلاگ فارسی و انگلیسی.
مریم رحیمی مقدمتولید محتوا

مریم رحیمی مقدم هستم. مترجم زبان انگلیس و نویسنده محتوای وبلاگ فارسی و انگلیسی.

دیدگاه شما

دیدگاه کاربر نسبت به مقاله