مسکوکات طلا چیست؟ آشنایی با اصطلاح مسکوک طلا
فهرست مطالب
مسکوکات چیست؟مسکوکات طلا و تاریخچه آنضرب کردن سکهانواع مسکوکات طلامسکوکات طلا بخریم یا نه؟سخن پایانیشاید شما هم در بازار طلا عبارت یا اصطلاح مسکوکات طلا را شنیدهاید اما معنی آن را نمیدانید. به سکههای طلای تولید شده توسط دولت یا بانک مرکزی هر کشور، مسکوکات طلا گفته میشود. انواع مختلفی از مسکوک طلا وجود دارد که برخی از آنها به عنوان بهترین گزینههای پسانداز و سرمایهگذاری در طلا شناخته میشوند.
در این مقاله از طلاسی قصد داریم همه چیز درباره مسکوکات طلا را ارائه دهیم. اگر شما هم علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید، تا انتها همراه ما باشید.
مسکوکات چیست؟
مسکوکات اسم جمع کلمه مسکوک به معنی پول یا همان سکه فلزی است. مسکوک میتواند از هر جنسی مانند برنج، مس، پلاتین، طلا، نقره و... باشد. سکههای فلزی زیر نظر دولت و بانک مرکزی هر کشور تولید میشوند. مسکوکاتی که بدون مجوز این نهادها تولید گردند، فاقد ارزش و اعتبار هستند.
مسکوکات طلا و تاریخچه آن
به تمام سکههای طلایی که در ایران تولید میشوند، مسکوکات طلا میگویند. تاریخچه تولید سکه طلا در ایران به هزاران سال قبل بازمیگردد. هخامنشیان به عنوان اولین حکومت در جهان شناخته میشوند که از طلا برای ضرب سکه و استفاده جهت مبادلات تجاری و پرداخت حقوق و... استفاده کردند.
تولید سکه طلا از دروان هخامنشیان تا سال ۱۲۵۴ هجری شمسی به صورت دستی صورت میگرفت. از سال ۱۲۵۴ یک فرد اتریشی به نام فراتز برای اولینبار تولید سکه به شکل ماشینی را در ایران راهاندازی کرد.
ضرب کردن سکه
حتما شما هم اصطلاح ضرب کردن سکه را شنیدهاید. در گذشته طی فرایند ساخت مسکوکات طلا، فلز گرانبهای طلا را پس از ذوب شدن درون قالبهای مخصوص ریخته و کارگران با مهارت و تجربه لازم، ضرباتی به آن وارد میکردند تا سکه به وجود آید.
از این رو اصطلاح ضرب سکه رواج یافت. از آنجایی که با چکش سکهها را صاف میکردند، از اصطلاح سکههای چکشی نیز استفاده میشود. تولید مسکوک طلا و دیگر مسکوکات به صورت دستی نیاز به تلاش و زمان زیاد داشت. هر فرد میتوانست از این طریق در یک روز حداکثر ۱۰ عدد سکه تولید کند. این سکهها نیز از نظر ویژگیهای ظاهری با یکدیگر یکسان نبودند. اما با ابداع روش ضرب سکه ماشینی، سکهها از نظر اندازه، وزن، قطر و ویژگیهای مختلف دیگر تفاوتی نداشتند.
انواع مسکوکات طلا
سکههای طلا در ایران تنوع بالایی دارند. برخی از این سکهها مربوط به حکومتهای قبلی مانند پهلوی هستند که امروزه بیشتر جنبه کلکسیونی و تزئینی دارند. خرید و فروش این مسکوکات برای سرمایهگذاری انجام نمیشود.
اما دیگر مسکوکات طلایی ایران که جزو بهترین گزینههای سرمایهگذاری در بازار طلا به شمار میروند، عبارتند از:
۱. سکه تمام طلا بهار آزادی
یکی از مهمترین و اصلیترین مسکوکات طلا در کشور ما، سکه طلا تمام بهار آزادی است. این سکه در دو مدل طرح قدیم و طرح جدید در بازار خرید و فروش میشود. عیار سکه تمام ۲۲ یا همان ۹۰۰ در ۱۰۰۰ و قطر آن ۲۲ میلیمتر است که از ۸.۱۳۵۹۸ گرم طلای خالص برخوردار است.
سکه تمام طلا بهار آزادی طرح قدیم
پس از پیروزی انقلاب اسلامی، در سال ۱۳۵۸ سکهای با نام بهار آزادی و مشابه با سکههای طلای دوران پهلوی از نظر عیار، اندازه و وزن تولید شد. یک طرف این سکه طرحی شش ضلعی با سه مرتبه تکرار نام علی به همراه «بانک ملی ایران» حک شده است. در طرف دیگر نیز طرحی از بارگاه امام رضا (ع) به همراه عبارت «بهار آزادی» و سال ضرب وجود دارد.
سکه تمام طلا بهار آزادی طرح جدید
در سال ۱۳۷۰ ضرب سکه تمام بهار آزادی به عنوان یکی از مسکوکات طلا، با تغییراتی در طرح و ظاهر همراه شد. دریک روی این سکه جدید تصویر حرم مطهر رضوی به همراه عبارتهای «بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران» و «بهار آزادی» حک شده است. در روی دیگر نیز تصویری از امام خمینی، رهبر کبیر انقلاب اسلامی به همراه سال ضرب قرار دارد. از این رو به این سکه طلا، سکه امامی نیز گفته میشود.
۲. نیم سکه طلا بهار آزادی
از دیگر مسکوکات طلا در ایران میتوان نیم سکه را نام برد که طرفداران زیادی دارد. وزن این سکه نصف سکه تمام بهار آزادی و برابر با ۴.۰۶۶۵ گرم است. مقدار طلای خالص به کار رفته در این مسکوک طلا ۳.۶۶ گرم است. عیار نیم سکه مشابه با عیار سکه تمام و برابر با ۲۲ است.
مدلهای مختلفی از نیم سکه طلا بهار آزادی در بازار طلا وجود دارد که تفاوت آنها در طرح و شکل است.
نیم سکه طلا تاریخ پایین
نیم سکههایی که بین سالهای ۱۳۵۸ تا ۱۳۸۶ ضرب شدهاند، به نیم سکههای تاریخ پایین شهرت دارند. طرح این سکههای طلا مشابه با سکههای تمام طرح قدیم است.
نیم سکه طلا ۸۶
به نیم سکههایی که از سال ۱۳۸۶ و بعد از آن با تغییر طرح تولید شدهاند، نیم سکه ۸۶ یا طرح جدید میگویند. این مدل نیم سکهها دارای طرحی مشابه با سکههای امامی یا همان سکه تمام طرح جدید هستند.
۳. ربع سکه طلا بهار آزادی
یکی دیگر از انواع مسکوکات طلا، ربع سکه بهار آزادی است. این مسکوک طلا نیز از سال ۱۳۵۸ تا به امروز تولید میشود. اما در سال ۱۳۸۶ طرح آن با تغییراتی همراه شد. از این رو دو نوع ربع سکه بهار آزادی در بازار طلا وجود دارد که به نامهای ربع سکه قبل ۸۶ و بعد ۸۶ شناخته میشوند. طرح روی این سکهها مشابه با نیم سکههای تاریخ پایین و ۸۶ به بعد هستند.
عیار ربع سکه طلا ۹۰۰ در هزار و وزن آن ۲.۰۳۲۲۵ است. مقدار طلای خالص به کار رفته در تولید این سکه معادل با ۱۸۳۰۵۹ گرم و قطر آن ۱۴ میلیمتر است.
۴. سکه گرمی
در بین مسکوکات ساخته شده از طلا در ایران، سکه گرمی قیمت مناسبی دارد. زیرا این سکه از وزن و اندازه کوچکی برخوردار بوده و بدین ترتیب افراد با بودجه کم نیز میتوانند آن را تهیه کنند. وزن سکه طلا گرمی برابر با ۱.۰۱ گرم و مقدار طلای آن ۰.۹۰۹ گرم است. عیار این سکه ۲۲ و قطر آن ۱۳.۳ میلیمتر است.
۵. سکه پارسیان
نوع دیگر از مسکوکات طلا در بازار ایران وجود دارد که به نام سکه پارسیان شهرت یافته است. این سکه با عیار ۱۸ یا همان ۷۵۰ در ۱۰۰۰ و با وزنهای متنوع ۲ گرمی، ۱.۵ گرمی، ۱ گرمی و... ضرب میشود.
مسکوکات طلا بخریم یا نه؟
همانطور که میدانید خرید طلا به عنوان گزینهای مناسب جهت حفظ ارزش داراییها، پس انداز و سرمایهگذاری محسوب میشود. انواع مختلفی از طلا مانند زیورآلات، طلای آب شده، گواهی سپرده طلا، شمش، سکه و... برای سرمایهگذاری در دسترس هستند.
خرید مسکوکات طلا در صورتی که دانش و اطلاعات کافی درباره بازار سکه طلا دارید، انتخابی مناسب است. شما میتوانید با توجه به میزان بودجه خود، شرایط بازار، نوسانات قیمت، نرخ ارز و... هر کدام از انواع مسکوک طلا را به منظور ورود و فعالیت در بازار طلا تهیه کنید.
سخن پایانی
در این مطلب سعی کردیم به شکل جامع و کامل به بررسی مسکوکات طلا بپردازیم. امیدواریم نکات گفته شده مفید واقع شوند و بتوانید با استفاده از آنها سرمایهگذاری مناسبی داشته باشید.
در صورت تمایل به خرید آنلاین طلا، میتوانید به سایت طلاسی به عنوان بهترین پلتفرم خرید و فروش آنلاین طلا مراجعه کنید. طلاسی امکان خرید و فروش انواع طلا به ویژه طلای خام و بدون اجرت، طلای آب شده و... را برای شما فراهم میکند.
مریم رحیمی مقدم هستم. مترجم زبان انگلیس و نویسنده محتوای وبلاگ فارسی و انگلیسی.