دریافت هدیه 5 سوت طلابعد از اولین خرید با وارد کردن کدهدیه 5 سوت طلا دریافت کنید

بررسی تخصصی و جامع کانسار طلا؛ از عمق زمین تا زیورآلات

بررسی تخصصی و جامع کانسار طلا؛ از عمق زمین تا زیورآلات
ستاره فعالستاره غیر فعال
ستاره فعالستاره غیر فعال
ستاره فعالستاره غیر فعال
ستاره فعالستاره غیر فعال
ستاره فعالستاره غیر فعال
4.35 - (7 امتیاز)

ذرات ارزشمند طلا در اعماق زمین یا جا‌هایی که شاید فکرش را هم نکنید، در قالب کانسار طلا وجود دارند و ممکن است مدت‌زمان بسیار طولانی‌ کشف نشده باقی بمانند. تصور کنید؛ ممکن است حلقه ازدواج شما، میلیون‌ها سال در دل طبیعت و میان رگه‌های کوارتزی بوده است. جالب نیست؟

طلا گاهی به‌صورت پراکنده در اعماق زمین خوابیده و گاهی هم در دل یک سنگ پنهان شده است. گاهی اوقات، همراه با آبرفت‌ها و جریان آب یک رودخانه از جایی به‌جای دیگر منتقل می‌شود. این فلز خیلی ارزشمند است و روحیه افراد ماجراجو را تحریک می‌کند تا گوشه و کنار طبیعت را با دقت بیشتری کنکاش کنند. تنها افرادی می‌توانند کانسار طلا پیدا کنند که اطلاعات زیادی در این به دست آورند.  

این مطلب برای آشنایی شما با کانسار طلا نوشته شده و می‌تواند شروعی باشد برای تحقیقات گسترده‌تر و ماجراجویی‌های بیشتر. در این مطلب از طلاسی قرار است همه‌چیز را درباره کانسار طلا بدانیم و با طریقه پیدا کردن آن و تبدیلش به طلا آب شده آشنا شویم.

کانسار طلا چیست؟

کانسار طلا یا (Gold Deposit) همان ذرات بازیگوش طلا هستند که طی سالیان دراز، ذره ذره زیر خاک، لابه‌لای رسوبات، درون سنگ‌ها و در جوار کانی‌هایی چون کوارتز، پیریت و‌ کلسیت رسوب کرده‌اند. از به هم فشرده شدن این رسوبات، رگه‌هایی از غنی از طلا به وجود آمده است.

کانسار طلا، رگه‌های غنی از طلاست که در سنگ‌هایی همچون گرانیت، شیست یا ماسه سنگ پیدا می‌شود. به عبارتی همان طلای اولیه است که به روش‌های متفاوت و در قالب‌های مختلف در طبیعت کشف و استخراج می‌شود. قطعات طلایی که می‌بینیم، حاصل کشف، استخراج و خالص‌سازی کانسار طلاست. هر قطعه طلا، روایت خاصی از گوشه گوشه این کره خاکی دارد.

اهمیت اقتصادی و تاریخی طلا

هرچقدر در تاریخ عقب بروید و هرچه بیشتر بگردید، بیشتر به اهمیت طلا در دوران‌های مختلف پی می‌برید. از روزگاری که سکه طلا در خزانه امپراطوری‌های بزرگ به عنوان قدرت اقتصادی گنجه می‌شد، تا امروز که عقربه نمودار قیمت طلا از حرکت صعودی خود باز نمی‌ایستد، طلا همیشه ارزشمند بوده است.

روزگاری که نظام بانکداری و ارز‌های بین‌المللی وجود نداشتند، طلا مهم‌ترین ارز مبادلاتی میان کشور‌ها بوده و تا به امروز ارزش خود را همچنان حفظ کرده است. دفینه‌هایی که در محل تمدن‌های پیشین به عنوان آثار باستانی کشف می‌شود، خود نمونه‌ای مجسم و گویا از ارزش این فلز باارزش است.

طلا یک فلز نجیب است؛ نجیب به این معنا که در برابر واکنش‌های شیمیایی سخت پاسخ می‌دهد. مس و نقره نیز فلزات نجیب به شمار می‌روند که همه در طول تاریخ به عنوان ارز و دارایی محسوب می‌شدند؛ اما تاج ارزشمند‌ترین ارز، همیشه بر سر طلا و مسکوکات آن بوده است.

نقش طلا در پول امروزی

امروزه دولت‌ها بر چه اساسی پول چاپ می‌کنند؟ بر اساس یک پشتوانه ارزشمندی به نام طلا. طلا سرمایه ملی دولت‌هاست که به ازای آن می‌توانند پول چاپ کنند و اگر این تناسب و توازن برقرار نباشد، حاصلش چاپ بدون پشتوانه پول و تورم صعودی خواهد بود. به‌این‌ترتیب، پشت اقتصاد دولت‌ها هنوز هم به طلا گرم است. بازار طلای جهانی از محافل تعیین‌کننده قیمت طلا و متعلقات و اجناس وابسته به آن در کشور‌های مختلف است.

انواع کانسارهای طلا

طلا چیزی نیست که بتوان آن را ساخت، تنها راه به دست آوردن طلا، کشف آن است. کانسار‌های طلا هم به‌سادگی به دست نمی‌آیند. شناخت انواع کانسارهای طلا، می‌تواند به ما در پیدا کردن این فلز ارزشمند کمک کند. 

کانسارهای طلا اولیه

کانسار‌هایی که بر اثر شرایط زمین‌شناسی خاص پدید آمده‌اند، همان کانسار‌های اولیه هستند. این نوع کانسار به‌صورت رگه‌های طلا بین سنگ‌های رسوبی و فشرده پیدا می‌شود. کانسارهای طلا اولیه به‌طور مستقیم از فرایندهای زمین‌شناسی و تشکیل سنگ‌ها به وجود می‌آیند. این کانسارها معمولا در سنگ‌های سخت و عمیق زمین یافت می‌شوند. انواع اصلی آن‌ها عبارت‌اند از:

  • «کانسارهای طلا هیدروترمال» (Hydrothermal Gold Deposits): کانسار‌هایی ناشی از فعالیت‌های هیدروترمال هستند که در آن، درست مثل فوران یک کوه آتش‌فشان یا بیرون خزیدن مواد مذاب زیر پوسته زمین، مایعات مذاب حاوی طلا، با شکافتن پوسته زمین، از اعماق به سطح می‌آیند و در سنگ‌ها رسوب می‌کنند. همان‌طور که پیداست، این نوع کانسار معمولا در مناطق با فعالیت‌های آتش‌فشانی و تکتونیکی یافت می‌شوند.
  • «کانسارهای طلا آذرین» (Intrusive Gold Deposits): در سنگ‌های آذرین مانند گرانیت و دیوریت تشکیل می‌شود. این نوع کانسارها معمولا دارای غلظت بالای طلا هستند اما به دلیل قرار داشتن در لایه‌های عمیق زمین، استخراج آن‌ها دشوارتر است.
  • «کانسارهای طلا منامورفیک» (Metamorphic Gold Deposits): نوع دیگر از کانسار‌های اولیه هستند که تحت تأثیر فرایندهای متامورفیسم شکل می‌گیرند. تغییرات دما و فشار ناشی از این فرآیندها منجر به تشکیل سنگ‌های منامورفیک می‌شود. طبیعی است که برای پیدا کردن این کانسارها باید به نواحی کوهستانی برویم. 

کانسارهای طلا ثانویه

از نام این کانسار‌ها مشخص است که پس از تغییرات فیزیکی و‌ محیطی، از کانسار‌های اولیه به دست آمده‌اند. آب هرچند مایعی لطیف است اما استمرار آن باعث می‌شود به دل هر سنگی نفوذ کند و محتویات باارزشی مثل طلا از دلش بیرون بیاورد.

کانسارهای طلا ثانویه، چند نوع مختلف دارند. مانند:

  • «کانسارهای طلا آبرفتی» (Placer Gold Deposits): ذرات طلا چگالی بالایی دارند و در جابه‌جایی با آب‌ها، در بستر رودخانه‌ها و بخش‌های آبرفتی از بقیه مواد معدنی جدا شده و ته نشنین می‌شوند. وقتی‌که آب در حال جریان است، ذرات طلا به دلیل وزن‌شان، به مناطق کم‌عمق و پناهگاه‌های طبیعی مانند شکاف‌ها و سنگ‌ها منتقل می‌شوند. این نوع کانسار‌ها همیشه در دسترس و به‌سادگی قابل‌استخراج هستند.
  • «کانسارهای طلا دریایی» (Marine Gold Deposits): بستر دریاها و اقیانوس‌ها از رسوبات، سنگ‌ها و مواد آلی تشکیل شده که به‌مرورزمان تحت تأثیر عوامل طبیعی جابه‌جا شده‌اند و فرسایش یافته‌اند. در این بستر، طلا هم می‌توان یافت. اکتشاف کانسار طلا در دریا، نیاز به علم و دانش، مهارت و تجهیزات پیشرفته دارد.
  • «کانسارهای طلا رسوبی» (Alluvial Gold Deposits): این کانسارها هم مثل کانسارهای آبرفتی، حاصل جریان آب و عبور آن از زمین‌های مستعد ذرات طلاست. تفاوت کانسارهای رسوبی با آبرفتی در محل تجمع آبرفت‌هاست. بستر تشکیل رسوبات آبرفتی، در نواحی دشت‌ها و کنار رودخانه‌هاست. (کانسار طلای آبرفتی را در بستر رودخانه و شکاف‌ها و پناهگاه‌ها می‎‌یابیم.‌) طلا در این نوع کانسارها به‌صورت ذرات ریز و دانه‌های آزاد است. 

نوع کانسار طلا

تعریف

ویژگی‌ها

محل وقوع

روش‌های استخراج

کانسارهای طلا اولیه

کانسار‌هایی که در شرایط خاص زمین شناسی تشکیل‌شده‌اند و معمولاً در سنگ‌های سخت یافت می‌شوند.

ـ غنی از طلا

ـ معمولاً در سنگ‌های آذرین یا متامورفیک یافت می‌شوند

ـ تمرکز بالای طلا در این مناطق

در اعماق زمین

کوه‌ها

مناطق تکتونیکی

استخراج زیرزمینی، روش‌های سنگ‌شکنی

کانسارهای طلا ثانویه

کانسار‌هایی که از فرسایش و انتقال مواد اولیه به وجود آمده‌اند . معمولاً در رسوبات پیدا می‌شوند.

ـ غلظت پایین طلا

ـ قابل‌دستیابی در رسوبات آبرفتی رودخانه‌ها

ـ قابلیت دسترسی بهتر

در نواحی رودخانه‌ای و دشت‌ها

استخراج سطحی، شست‌وشو و جداسازی

کانسار طلا اولیه بهتر است یا کانسار طلا ثانویه؟

درک تفاوت‌های بین کانسار طلا اولیه و ثانویه، به ما در دسترسی مؤثر به منابع طلا کمک می‌کند. شناخت این تفاوت‌ها در گرفتن تصمیمات بهتر در مورد سرمایه‌گذاری و مدیریت منابع طلا مؤثر است. در زیر، دو نکته کلیدی درباره تفاوت‌های کانسار طلا اولیه و ثانویه بیان می‌کنیم که می‌تواند در پاسخ به این سؤال که کدام‌یک بهتر است، شما را راهنمایی کند:

  • هزینه استخراج کانسار طلا اولیه بسیار بالا است و نیاز به تجهیزات پیشرفته‌ای دارد. ممکن است سودآوری این کانسارها به خاطر هزینه بالاتر استخراج، نسبت به کانسارهای ثانویه که در دسترسی‌ترند کمتر باشد. معمولاً کانسارهای ثانویه سودآوری بیشتری دارند.
  • استخراج کانسار طلا اولیه تأثیرات زیست‌محیطی بیشتری نسبت به کانسار طلا ثانویه بر جای خواهد گذاشت. چراکه نیاز است حفاری‌های عمیق نیاز باشد و تغییرات زیادی در سطح زمین رخ دهد. در مقابل استخراج کانسارهای اولیه اگر با مدیریت صحیح همراه باشند، تأثیرات کمتری روی محیط‌زیست دارند.

بااین‌حال، کانسارهای طلا اولیه غنی از ذرات طلا هستند و درصورتی‌که تأثیرات زیست‌محیطی مهم نباشد و نحوه استخراج با مدیریت و همراه با مطالعه انتخاب شود، می‌تواند گزینه بهتری باشد. 

چطور کانسار طلا بیابیم؟

با دانستن اهمیت طلا، علاقه شدید به اکتشاف، همچنان مخاطب را وادار می‌کند که گا‌م‌های اصولی برای یافتن و استخراج کانسار طلا را بشناسد‌.

1. ببینید گنجی که به دنبال آن هستید کجاست: ابتدا اطمینان نسبی از وجود طلا در منطقه و سپس شناخت محیط موردنظر را به دست بیاورید. تحقیق و‌ مطالعه فراوان، گامی استوار و ضروری است. دل سنگ‌ها، داخل غارهای آهکی، شکاف رودخانه‌ها و... .

2. نقشه صید این گنج را طراحی کنید: با توجه به نوع کانسار، نوع زمین و مقررات محیط‌ زیستی منطقه، نقشه استخراج طلا طراحی ‌می‌شود.

3. اجرای نقشه و عملیات اجرایی: انجام عملیاتی استخراج کانسار طلا به دو صورت امکان‌پذیر است.

4. استخراج در معادن رو باز: روش‌های انفجار، لودینگ با لودر و کامیون یا حفاری برای استخراج سنگ معدن طلا در معادن رو باز قابل‌استفاده است.

5. استخراج در معادن زیرزمینی: حفر تونل و ساخت جاده با روش‌هایی همچون حفاری، انفجار و تجهیزات مخصوص معادن زیرزمینی، راه گشایی برای دست‌یابی به رگه‌های کانسار طلا و استخراج آن است.

6. آنالیز ‌و جداسازی: پس از استخراج، نوبت به تفکیک طلا از دیگر زوائد است. بدین ترتیب هنگام آنالیز و تشخیص سنگ از طلا، از روش‌های تشخیص طلا در سنگ و خاک استفاده می‌شود. امروزه روش‌های تغلیظ و سیانیداسیون، جایگزین روش‌های قدیمی ازجمله شست‌وشو و‌ جداسازی گرانشی شده است.

7. خالص‌سازی: استخراج کانسار طلا هنوز تمام نشده و باید ناخالصی‌های درون کانسار طلا از بین برود. در این مرحله عموما با ذوب کردن طلا، ناخالصی‌ها از بین می‌رود و طلای آب‌شده به دست می‌آید. ازآنجایی‌که خرید طلا آب‌شده، روشی بسیار عالی برای سرمایه‌گذاری به‌حساب می‌آید، طرفداران زیادی دارد و فروشش بسیار آسان است. 

سخن پایانی

درنهایت، کانسار طلا به عنوان طلای حبس شده در میان سنگ‌ها، لایه‌های رسوبی بستر آب یا ذراتی است که با جریان آب جابجا می‌شوند. کشف و استخراج این منابع، رؤیای بسیاری از علاقه‌مندان به طلا است. این مسیر چالش‌برانگیز، از دل طبیعت شروع می‌شود و به تبدیل‌شدن به زیورآلاتی دوست‌داشتنی ختم خواهد شد.

اگرچه استخراج کانسار طلا کار دشواری است و نیاز به تخصص و دقت دارد؛ اما غیرممکن نیست. با تلاش و مطالعه کافی می‌توان به این منابع ارزشمند دست‌یافت و از زیبایی و ارزش آن‌ها بهره‌برداری کرد.

مریم رحیمی مقدم هستم. مترجم زبان انگلیس و نویسنده محتوای وبلاگ فارسی و انگلیسی.
مریم رحیمی مقدمتولید محتوا

مریم رحیمی مقدم هستم. مترجم زبان انگلیس و نویسنده محتوای وبلاگ فارسی و انگلیسی.

دیدگاه شما

دیدگاه کاربر نسبت به مقاله