منظور از طلای خام چیست و چه انواعی دارد؟

منظور از طلای خام چیست و چه انواعی دارد؟
ستاره فعالستاره غیر فعالثبت نظر
ستاره فعالستاره غیر فعالثبت نظر
ستاره فعالستاره غیر فعالثبت نظر
ستاره فعالستاره غیر فعالثبت نظر
ستاره فعالستاره غیر فعالثبت نظر
4.18 - (5 امتیاز)

شاید شما هم در فیلم‌های سینمایی قدیمی، افرادی را دیده‌اید که در جستجوی فلزی زرد و ارزشمند در دل طبیعت هستند. آن تکه‌های سنگ طلایی رنگ، در واقع طلای خام است. امروزه از معادن مختلفی در دنیا، طلا استخراج می‌شود. این طلا دارای ناخالصی‌هایی است که نمی‌توان از آن استفاده کرد. بدین ترتیب آن را فرآوری می‌کنند تا به ماده اولیه مورد نیاز برای ساخت انواع جواهرات زینتی تبدیل شود. 

علاوه بر این، طلای طبیعی و خام کاربردهای مختلف دیگری دارد که در این مقاله از طلاسی قصد داریم به طور جامع و کامل آن‌ها را بررسی کنیم. اگر شما هم علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر درباره طلای خام هستید، تا انتها همراه ما باشید. 

طلای خام

به طلای خالصی که به طور طبیعی از معادن استخراج می‌شود، طلای خام می‌گویند. طلا خام دارای ناخالصی‌های مختلفی است و نرمی زیادی دارد. این طلا طی فرآیندهای خاصی پس از جداسازی ناخالصی‌ها و بهبود ساختار، برای ساخت مصنوعات و زیورآلات یا کاربردهای دیگر آماده می‌شود.

 

مهم‌ترین ویژگی‌های طلای خام

طلای خامی که از طبیعت استخراج می‌شود، دارای ویژگی‌های مختلفی است که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

‌رنگ زرد طلایی

طلا خام دارای رنگ زرد طلایی است. رنگ این فلز گرانبها به خاطر خلوص بالا بسیار زیبا و درخشان است.

‌نرمی

یکی از اصلی‌ترین ویژگی‌های طلای بدست آمده از معادن، نرمی و چکشخواری است. این طلا به خاطر درصد خلوص بالا کاملا نرم بوده و به راحتی تغییر شکل می‌دهد. از این رو نمی‌توان از حالت خام طلا برای ساخت بسیاری از مصنوعات بهره برد. 

‌پایداری و چگالی بالا

یکی دیگر از ویژگی‌های طلای خام، پایداری و چگالی بالا‌ست. این ویژگی باعث شده این نوع طلا در شرایط سخت نیز خواص خود را حفظ کند. طلا خام تحت تاثیر واکنش‌ها و تغییرات شیمیایی قرار نمی‌گیرد.

‌مقاومت بالا در برابر اسیدها

در میان عناصر فلزی موجود در طبیعت، طلای خام جزو مقاوم‌ترین آن‌ها محسوب می‌شود. زیرا این طلا با اسیدها واکنش نشان نمی‌دهد و در برابر آن‌ها مقاومت بسیار بالایی دارد. 

 

کاربردهای طلای خام

برخلاف تصور بسیاری از افراد، کاربرد طلای خام فقط برای ساخت مصنوعات، زیورآلات و جواهرات نیست. پس از انجام فرآیندهایی روی طلای خام و ترکیب آن با دیگر فلزات، در صنایع مختلف از آلیاژ طلا استفاده می‌شود. موارد زیر مهم‌ترین کاربردهای طلای خام محسوب می‌شوند:

‌صنعت ساخت زیورآلات و جواهرات

اصلی‌ترین کاربرد طلا خام، تولید زیورآلات و جواهرات است. از این طلا برای تولید انواع مصنوعات زینتی مانند انگشتر، گردنبند، النگو، دستبند و‌... استفاده می‌شود.

‌صنعت پزشکی

در صنعت پزشکی از طلای خام برای تشخیص بیماری‌های مختلف استفاده می‌شود. با استفاده از این طلا، نوارهای تست نانو ساخته شده که پزشکان با قرار دادن یک قطره از خون بیمار روی آن‌ها، می‌توانند بیماری سرطان مانند سرطان دهانه رحم، پروستات و‌... را تشخیص دهند. علاوه بر این، طلای خام برای تشخیص بیماری‌هایی مانند ایدز و مالاریا نیز کاربرد دارد. 

همچنین داروهای مختلفی با استفاده از طلای طبیعی و خام تولید می‌شوند که برای افرادی با بیماری‌های پوستی مناسب هستند. انواع مختلفی از کرم‌ها، پمادها و ماسک‌های دارای طلا در داروخانه‌ها موجود است.

‌صنعت دندانپزشکی

طلا یکی از بهترین مواد و فلزات برای اتصالات ارتودنسی است. از این فلز برای پر کردن دندان‌ها نیز استفاده می‌شود. در برخی موارد نیز در زمان ایمپلنت و جای‌گذاری دندان‌های مصنوعی به جای دندا‌ن‌های طبیعی خراب شده و از بین رفته، از دندان مصنوعی از جنس طلا استفاده می‌شود.

‌صنعت شیشه سازی

از دیگر کاربردهای طلای خام می‌توان به ساخت شیشه اشاره کرد. در صنعت شیشه‌سازی از طلا به عنوان رنگدانه استفاده می‌شود. در مرحله حرارت دهی شیشه، مقداری طلا را به صورت معلق درون شیشه قرار می‌دهند و این امر باعث ایجاد رنگ یاقوتی می‌شود.

‌صنایع فضایی

برای ساخت کلاه ایمنی فضانوردان از طلا استفاده می‌شود. طلا از پوست و چشم فضانوردان در برابر اشعه‌های مضر خورشید محافظت می‌کند. همچنین در بخش‌هایی از بدنه فضاپیماها نیز طلا به کار می‌رود تا اشعه مادون قرمز را منعکس کند و درجه حرارت فضاپیما زیاد نشود.

‌صنعت الکترونیک

طلا دارای خصوصیاتی مانند رسانایی بالا، مقاومت زیاد در برابر خوردگی و زنگ‌زدگی، هدایت جریان الکتریکی و‌‌... است. همین امر موجب شده از آن در ساخت قطعات و تجهیزات الکترونیکی مانند بردهای کامپیوتر، موبایل، جی پی اس، ماشین حساب، آبکاری فلزات دیگر، افزایش ماندگاری سیم‌ها و کابل‌ها، افزایش سرعت انتقال اطلاعات و‌... استفاده شود. 

همچنین در زمان ساخت دستگاه‌های لیزر که مصرف درمانی دارند، از طلا بهره گرفته می‌شود. لایه داخلی این دستگاه‌ها با طلا پوشانده می‌شود تا میزان اشعه کنترل گردد و از آسیب رسیدن به سلول‌های سالمی که در کنار سلول‌های سرطانی قرار دارند، جلوگیری شود. 

امروزه در نسل جدید لیزرهای پیشرفته از طلا استفاده می‌شود. در واقع، سطح داخلی دستگاه با طلا پوشیده می‌شود تا اشعه داخل دستگاه لیزر کنترل گردد و نیز جلوی آسیب دیدگی سلول‌های سالمی که در مجاورت سلول‌های سرطانی هستند، جلوگیری شود. نسل جدید دستگاه‌های لیزر برای از بین بردن سلول‌های سرطانی و جراحی‌های حساس روی چشم و بافت مغز بسیار کاربرد دارد.

تفاوت طلای خام و طلای آب شده

طلای خام خلوص ۹۹ درصد دارد و از دل معدن استخراج می‌شود. این طلا طی فرایندهای خاص به شمش‌های ۲۴ عیار تبدیل می‌شوند تا در صنایع مختلف مورد استفاده قرار بگیرند. این در حالی است که عیار طلای آب شده ۱۸ است. علاوه بر این، برای خرید طلای آب شده نیاز به پرداخت مالیات و اجرت ساخت نیست.

برای آشنایی با طلای آب شده کلیک کنید.

 

انواع طلای خام

همانطور که گفته شد طلای خام از طبیعت استخراج می‌شود و به خاطر نرم بودن مورد استفاده قرار نمی‌گیرد. این فلز با فلزات دیگر مانند مس، نیکل، روی، پلاتین و‌... ترکیب می‌شود تا مقاومت آن افزایش یابد و ساختار آن بهبود پیدا کند. 

به طور کلی یک نوع طلای خام بیشتر وجود ندارد اما در بازار ایران طلای آب شده و شمش طلای غیر زینتی نیز به عنوان طلا خام شناخته می‌شوند. زیرا روی این دو نوع طلا نیز پردازشی انجام نشده است. 

  • طلای خام: استخراج شده از طبیعت به صورت تکه‌هایی سنگ مانند
  • ‌طلای آب شده: طلای ۱۸ عیار که از ذوب طلاهای قدیمی و دست دوم حاصل می‌شود و به صورت قالب‌های مختلف در‌می‌آید. این طلا ماده اولیه مورد نیاز برای ساخت انواع زیورآلات محسوب می‌شود.
  • شمش طلا غیر زینتی: قالب طلا با عیار ۲۴ که بیشتر جنبه سرمایه‌گذاری دارد. خلوص این شمش ۹۹.۹ درصد است و با فلز دیگری ترکیب نشده است. درواقع پس از جدا کردن ناخالصی‌ها از طلای خام بدست آمده از معادن، طلا را به شکل شمش‌هایی در می‌آورند. از این شمش‌ها نمی‌توان برای ساخت زیورآلات استفاده کرد.

 

برای سرمایه‌گذاری طلای خام بخریم؟

طلای خامی که از معادن استخراج می‌شود، غیر قابل استفاده است. ابتدا باید این طلا فرآوری شده و سپس مورد استفاده برای مصارف مختلف قرار بگیرد. از این رو سرمایه‌گذاری در طلای خام امکان پذیر نیست. زمانی که سخن از سرمایه گذاری در طلا خام به میان می‌آید، منظور خرید طلا خام به یکی از اشکال آب شده یا شمش غیر زینتی است. 

شمش غیر‌زینتی و طلای آب شده، بدون اجرت هستند. این طلاها همیشه مورد نیاز طلاسازان برای ساخت انواع جواهرات و زیورآلات هستند. از این رو می‌توان آن‌ها را گزینه‌ای مناسب برای ورود به بازار طلا در نظر گرفت. همچنین نوسان قیمتی طلای آب شده آنچنان بالا نیست و حباب کمتری دارد. 

در صورت داشتن بودجه کم نیز خرید طلای آب شده توصیه می‌شود. زیرا شمش‌های ۲۴ عیار قیمت بالایی دارند و نگهداری از آن‌ها نیز دشوار بوده و با خطرات و ریسک‌هایی همراه است.

 

از کجا طلای خام بخریم؟

برای خرید طلای آب شده می‌توانید به سراغ طلافروشی‌های بازار مراجعه کنید. اما گزینه بهتری نیز پیش روی شما قرار دارد. شما می‌توانید هر مقدار طلای آب شده را با توجه به میزان بودجه خود از طلاسی خریداری کنید. 

طلاسی به عنوان یکی از بهترین پلتفرم‌های خرید و فروش آنلاین طلا، به شما کمک می‌کند تا طلای آب شده را به راحتی و با تضمین اصالت و کیفیت تهیه کنید. بدین ترتیب می‌توانید تجربه مطمئنی از ورود به بازار طلا و سرمایه گذاری در آن داشته باشید. علاوه بر این، اپلیکیشن خرید طلای طلاسی یک بستر امن و راحت برای انجام معاملات طلای شماست. شما می‌توانید با وارد کردن اطلاعات طلای خود، قیمت نهایی خرید طلا را از طریق اپلیکیشن محاسبه کنید.

مریم رحیمی مقدم هستم. مترجم زبان انگلیس و نویسنده محتوای وبلاگ فارسی و انگلیسی.
مریم رحیمی مقدمتولید محتوا

مریم رحیمی مقدم هستم. مترجم زبان انگلیس و نویسنده محتوای وبلاگ فارسی و انگلیسی.

دیدگاه شما

دیدگاه کاربر نسبت به مقاله

محبوب ترین ها