ربع سکه چیست؟ بررسی انواع ربع سکه و وزن هر یک

ربع سکه چیست؟ بررسی انواع ربع سکه و وزن هر یک
ستاره فعالستاره غیر فعالثبت نظر
ستاره فعالستاره غیر فعالثبت نظر
ستاره فعالستاره غیر فعالثبت نظر
ستاره فعالستاره غیر فعالثبت نظر
ستاره فعالستاره غیر فعالثبت نظر
4.19 - (9 امتیاز)

خرید ربع سکه یکی از بهترین روش‌های حفظ ارزش دارایی‌ها و سرمایه گذاری در بازار طلا است. انواع مختلفی از سکه طلا در ایران وجود دارد که ربع سکه به خاطر قیمت مناسب، از محبوبیت زیادی برخوردار است. اگر شما هم از طرفداران این سکه هستید، بهتر است قبل از خرید با انواع و ویژگی‌های آن آشنا شوید. 

داشتن اطلاعات کافی در این زمینه به شما در زمان خرید کمک بزرگی می‌کند. به همین خاطر در این مقاله از طلاسی قصد داریم به بررسی جامع و کامل ربع سکه بپردازیم. پیشنهاد می‌کنیم تا انتها همراه ما باشید. 

ربع سکه چیست؟

ربع سکه یکی از انواع سکه طلا در ایران است که تاریخچه ضرب آن به دوران پهلوی باز‌می‌گردد. این سکه پس از انقلاب اسلامی ایران نیز تولید شد که امروزه به عنوان یکی از کالاهای سرمایه‌ای، طرفداران زیادی دارد.

 

مشخصات ربع سکه

ربع سکه همانند سایر سکه‌های بازار طلای ایران، از ویژگی‌ها و مشخصات مخصوص به خود برخوردار است که عبارتند از:

‌عیار ربع سکه

ربع سکه با عیار ۹۰۰ درهزار تولید می‌شود. به عبارتی می‌توان گفت این سکه یک قطعه طلای ۲۲ عیار است.

‌وزن ربع سکه

وزن این سکه طلا یک چهارم وزن سکه تمام و نصف وزن نام سکه طلا و معادل با ۲.۰۳۲۲۵ گرم است. در ربع سکه مقدار ۱.۸۳۰۵۹ گرم طلای خالص به کار رفته است.

‌قطر ربع سکه

ربع سکه به شکل دایره‌ای و با قطر ۱۴ میلی‌متر ضرب می‌شود.

‌طرح ربع سکه

طرح ربع سکه در زمان پهلوی با طرح آن پس از انقلاب اسلامی تفاوت دارد. ابتدا ربع سکه با تصویری از محمدرضا شاه پهلوی به همراه عبارت «محمد رضا شاه پهلوی آریا مهر شاهنشاه ایران» و سال ضرب در یک طرف و نقش دو خوشه گندم و شیر خورشید به همراه عبارت «ربع پهلوی» در طرف دیگر ضرب می‌شد.

اما پس از پیروزی انقلاب اسلامی این طرح تغییر کرد. در یک طرف سکه نقش بارگاه ملکوتی امام هشتم (ع) به همراه عبارت «اولین بهار آزادی» و سال ضرب قرار دارد. در روی دیگر سکه کلمه «علی» برگرفته از نام مبارک امام اول شیعیان (ع) سه بار درون یک طرح ۶ ضلعی به همراه عبارت «بانک ملی ایران» حک شده است. البته در سال‌های بعد واژه «اولین» حذف شد و به جای عبارت «بانک ملی ایران» عبارت «بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران» جایگزین گردید. 

 

انواع ربع سکه

انواع ربع سکه به دو دسته ربع سکه پهلوی و ربع سکه جمهوری اسلامی تقسیم‌بندی می‌شوند. هر کدام از این ربع سکه‌ها در دو حالت بانکی و غیر‌بانکی در بازار موجود هستند که تفاوت‌هایی با یکدیگر دارند. 

بیشتر بدانید: تفاوت سکه بانکی و غیر بانکی چیست؟ کدام یک بهتر است؟

۱. ربع سکه پهلوی

یکی از انواع ربع سکه در ایران، ربع پهلوی است. این سکه متعلق به دوران پهلوی دوم است. ربع سکه پهلوی دارای طرحی از شیر خورشید و تصویر محمدرضا شاه پهلوی است. برخی از مدل‌های این سکه نیز از طرح متفاوتی برخوردارند.

امروزه ربع پهلوی به عنوان کالای سرمایه‌ای در معاملات بازار طلا محسوب نمی‌شود و بیشتر جنبه کلکسیونی دارد. این سکه طلا دارای دو مدل بانکی و غیر بانکی است.

‌ربع سکه پهلوی بانکی

همانطور که می‌دانید تفاوت سکه‌های بانکی و غیر‌بانکی در محل ضرب آن‌ها‌ست. سکه‌های بانکی توسط بانک مرکزی تولید می‌شوند و سکه‌های غیر بانکی یا عادی توسط شرکت‌های خصوصی فعال در بازار طلا ضرب می‌شوند. 

در سال ۱۳۳۸ به دستور بانک مرکزی و دربار پهلوی، ضرب سکه‌ای با نام ربع پهلوی آغاز شد. تولید این سکه تا سال ۱۳۵۸ ادامه یافت و سپس متوقف گردید. این سکه امروزه با نام ربع سکه پهلوی بانکی شناخته می‌شود. 

‌ربع سکه پهلوی غیربانکی

در برخی از کارگاه‌های طلاسازی، سکه‌هایی با قالب مشابه ربع سکه بانکی پهلوی تولید می‌شود که به آن‌ها ربع سکه عادی یا غیر بانکی می‌گویند. این نوع سکه دارای اجرت ساخت است و معمولا ارزش معنوی و جنبه کلکسیونی دارد. با اینکه خرید و فروش این نوع ربع سکه غیرقانونی است، اما باز هم معامله آن رایج است.

۲. ربع سکه جمهوری اسلامی

پس از پیروزی انقلاب اسلامی و در سال ۱۳۵۸ ضرب سکه ربع با تغییراتی همراه شد. این سکه نیز در دو مدل بانکی و غیر بانکی در بازار موجود است. 

‌ربع سکه جمهوری اسلامی بانکی

این نوع ربع سکه به دو دسته زیر ۸۶ و بعد ۸۶ تقسیم‌بندی می‌شود. به ربع سکه‌هایی که از سال ۱۳۵۸ تا ۱۳۸۶ ضرب شده‌اند، ربع سکه زیر ۸۶ گفته می‌شود. خرید و فروش این سکه قانونی است و به خاطر حباب قیمتی سکه کمتر به عنوان یکی از گزینه‌های محبوب سرمایه‌گذاری محسوب می‌شود. 

ربع سکه ۸۶ از دیگر انواع ربع سکه‌های موجود در بازار طلای ایران است. ضرب این سکه با تغییراتی در طرح و عبارت‌های حک شده روی آن از سال ۱۳۸۶ آغاز شد. طرح این سکه مشابه با سکه تمام بهار آزادی طرح جدید یا همان سکه امامی است، زیرا یک طرف این سکه به جای تکرار کلمه علی تصویری از امام خمینی حک شده است. 

سکه ربع ۸۶ براساس نظر کارشناسان به دو مدل بورسی (ربع سکه‌هایی که در سال ۱۳۸۶ در بورس کالا عرضه شدند) و عادی تقسیم می‌شود. 

‌ربع سکه جمهوری اسلامی غیر بانکی

علاوه بر بانک مرکزی، کارگاه‌های طلاسازی نیز ربع سکه‌هایی تولید می‌کنند. این سکه‌ها تاریخ ضرب مشخصی ندارند و مشمول اجرت ساخت هستند؛ از این رو قیمت آن‌ها با مدل‌های بانکی متفاوت است. از آنجایی که امکان تقلب در این ربع سکه‌ها وجود دارد، خرید آن‌ها توصیه نمی‌شود.‌

 

قیمت ربع سکه

نمی‌توان عدد و رقم مشخصی را به عنوان قیمت ربع سکه معرفی کرد. زیرا قیمت طلا و سکه در بازار ایران همیشه در نوسان است. عوامل مختلفی روی قیمت سکه ربع و دیگر انواع سکه موثر هستند که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • ‌نرخ تورم
  • ‌نرخ ارز
  • ‌قیمت طلای جهانی
  • ‌قیمت طلای داخلی
  • ‌اتفاقات و حوادث مختلف
  • ‌شرایط سیاسی، اجتماعی و اقتصادی
  • ‌میزان عرضه و تقاضا
  • ‌هزینه ضرب
  • ‌کارمزد عرضه

 

ربع سکه بخریم یا نه؟

حال که با ربع سکه به خوبی آشنا شدید، پاسخ این سوال کاملا به خود شما بستگی دارد. اگر مقدار بودجه کمی در اختیار دارید، خرید ربع سکه می‌تواند بهترین گزینه برای سرمایه‌گذاری و ورود به بازار طلا باشد.

‌از آنجایی که نوسانات قیمتی یا همان حباب ربع سکه بیشتر از سایر انواع سکه‌ها‌‌ست، سرمایه‌گذاری در آن ریسک بیشتری به همراه دارد. اگر جزو آن دسته از افراد هستید که اهل ریسک کردن بوده و قصد کسب سود بیشتر را دارید، ربع سکه بخرید. اما اگر می‌خواهید سرمایه‌گذاری کم‌ریسک و مطمئن‌تری را انجام دهید، به سراغ خرید این سکه نروید. 

شما می‌توانید به جز خرید ربع سکه به سراغ خرید طلای خام و بدون اجرت و طلای آب شده بروید. برای این کار کافی است به سایت طلاسی به عنوان بهترین پلتفرم خرید و فروش آنلاین طلا مراجعه کنید. طلاسی بستر مناسبی را جهت سرمایه‌گذاری در بازار طلا برای شما فراهم می‌کند. برای کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان ما تماس بگیرید.

مریم رحیمی مقدم هستم. مترجم زبان انگلیس و نویسنده محتوای وبلاگ فارسی و انگلیسی.
مریم رحیمی مقدمتولید محتوا

مریم رحیمی مقدم هستم. مترجم زبان انگلیس و نویسنده محتوای وبلاگ فارسی و انگلیسی.

دیدگاه شما

دیدگاه کاربر نسبت به مقاله

محبوب ترین ها