تاریخچه طلا در ایران و جهان؛ محل پیدایش و کشف آن

تاریخچه طلا در ایران و جهان؛ محل پیدایش و کشف آن
ستاره فعالستاره غیر فعال
ستاره فعالستاره غیر فعال
ستاره فعالستاره غیر فعال
ستاره فعالستاره غیر فعال
ستاره فعالستاره غیر فعال
4.43 - (7 امتیاز)

تاریخچه طلا که به هزاران سال قبل باز‌می‌گردد، نشان‌دهنده فراز و نشیب‌هایی‌ست که این فلز ارزشمند در طول تاریخ پشت سر گذاشته است. از کشف اولیه طلا در دنیا مدت بسیار زیادی می‌گذرد و این فلز نقش‌های زیادی در تشکیل تمدن‌ها و دولت‌های مختلف داشته است. اگر از علاقمندان به طلا هستید و می‌خواهید از سرگذشت این فلز درخشان و زیبا با خبر شوید، تا انتهای این مطلب همراه ما باشید. در این مقاله از طلاسی قصد داریم تاریخچه طلا را بررسی کنیم.

شاید برای شما جالب باشد: روانشناسی طلا، چرا انسان‌ها به این فلز گرانبها جذب می‌شوند؟

کشف طلا

تاریخچه طلا و اولین کشف این فلز به ۷ هزار سال قبل باز‌می‌گردد. براساس آثار بدست آمده در طول تاریخ و تحقیقات و مطالعات انجام شده، برای اولین‌بار در اروپای شرقی طلا کشف شد. 

در حدود ۵ هزار سال قبل از میلاد مسیح، زیبایی و رنگ جذاب و درخشندگی طلا که در دل رودخانه‌ها وجود داشته، توجه انسان‌ها را به خود جلب کرده است. از آن زمان تاکنون از طلا برای ساخت اشیا تزئینی، سکه جهت مبادلات و تجارت، پشتوانه مالی، سرمایه‌گذاری در طلا و... استفاده شده است. 

اگر کنجکاوید بدانید چگونه می‌توان خاک حاوی طلا را شناسایی کرد، مقاله «روش‌های تشخیص طلا در سنگ و خاک» را از دست ندهید!

 

تاریخچه طلا در تمدن‌های باستان

انسان‌ها در ابتدای کشف طلا، پی به ارزش آن نبردند. اما به مرور زمان و با شکل‌گیری تمدن‌های مختلف، این فلز گرانبها بیشتر مورد توجه قرار گرفت. طلا در شکل‌گیری تمدن‌های باستانی نقش زیادی داشته است. 

‌تاریخچه طلا در مصر باستان

طبق اسناد تاریخی بدست آمده و کشف اشیا باستانی مختلف از باقی مانده‌های تمدن مصر، می‌توان گفت برای اولین‌بار در دنیا ارزش طلا در تمدن مصر باستان کشف شد. طبق بررسی‌های انجام شده در حدود ۴ هزار سال قبل، مصریان از طلا برای ساخت اشیا و زیورآلات بهره می‌بردند. 

به مرور زمان مصریان متوجه شدند که می‌توانند با ترکیب طلا با دیگر فلزات، آلیاژ قوی‌تری تولید کنند. از این رو با ریخته‌گری و ذوب طلا و فلزاتی مانند نقره، مس و... آلیاژهایی مقاوم‌تر و با رنگ متفاوت تولید کردند. 

در دوره‌هایی از تمدن مصر نیز از طلا برای ضرب سکه جهت مبادلات تجاری استفاده شد. آن‌ها سکه‌هایی با وزن تقریبی ۱۱.۳ گرم به نام «شکل» (Shekel) ضرب کرده و به عنوان واحد استاندارد معاملات در سرزمین خود به کار گرفتند. این سکه از ترکیب دو سوم طلا و یک سوم نقره ساخته می‌شد و برای پرداخت بهای کالاهای خریداری شده مورد استفاده قرار می‌گرفت. 

‌تاریخچه طلا در روم باستان

از دیگر تمدن‌هایی که طلا نقش پر‌رنگی در آن ایفا کرد، روم باستان است. در روم افرادی که دارای طلا بودند از رفاه و موقعیت اجتماعی بالایی برخوردار می‌شدند. طلا در روم باستان به عنوان فلز خدایان شناخته می‌شد و آن را برای ساخت زیورآلات استفاده می‌کردند.

گردنبند، دستبند، پابند، زره، کلاه خود، غلاف شمشیر و‌... از نمونه‌های بارز استفاده از طلا در دوران روم باستان محسوب می‌شوند. در اواسط قرن سوم پیش از میلاد مسیح، رومیان ضرب سکه را آغاز کردند. نام این سکه اورئوس و نقش روی آن چهره امپراتور روم بود. با استخراج طلا از معدن هیدرولیک توسط رومیان، ارزش این فلز بالاتر رفت و استفاده از آن به عنوان سکه موجب شد کمک بزرگی به اقتصاد و رشد این تمدن شود. 

‌تاریخچه طلا در ایران باستان

تاریخچه طلا در ایران به دوران هخامنشی باز‌می‌گردد. برای اولین‌بار در دنیا، کوروش کبیر از طلا برای ضرب سکه جهت پرداخت بهای معاملات استفاده کرد. وجود معادن مختلف طلا در ایران موجب شد پادشاهی ایران رونق و شکوه خاصی پیدا کند. 

در ایران باستان از طلاهای بدست آمده برای ساخت کاخ‌ها، اشیا تزئینی، ظروف، سکه و‌... ‌استفاده‌های زیادی می‌شد. براساس اکتشاف‌های باستان‌شناسی، کارشناسان سکه‌های ایرانی را جزو خالص‌ترین سکه‌های دوران باستان می‌دانند. زیرا سکه‌های طلای هخامنشی با درصد خلوص ۹۵ ضرب می‌شدند و از ارزش بالایی برخوردار بودند.

برای شناخت بهتر انواع سکه‌های طلا و تفاوت‌های آن‌ها، مقاله «انواع سکه طلا و تفاوت آن‌ها» را از دست ندهید!

 

نحوه شکل‌گیری استاندارد طلا

در سال ۱۰۶۶ میلادی، ویلیام پادشاه انگلستان، اولین سیستم مبتنی بر طلا را راه‌اندازی کرد. در آن زمان سکه طلایی به نام فلورین ضرب شد و به عنوان اولین ارز دنیا مورد استفاده قرار گرفت. 

به مرور زمان کشورهای دیگری مانند ایتالیا سکه طلای رسمی خود را تولید کردند. در سال ۱۷۹۲ نیز آمریکا با تولید اولین سکه طلا، سیستم اقتصادی بر پایه استاندارد طلا را در کشور خود پایه‌‌گذاری کرد. 

براساس استاندارد طلا پول یک کشور مانند دلار آمریکا براساس مقدار ثابتی از طلا ارزش گذاری می‌شد. یعنی افراد با پرداخت پول کاغذی می‌توانستند مقدار معینی از طلا را دریافت کنند. 

برای آشنایی با تفاوت‌های طلای ایرانی و خارجی، مقاله «فرق طلای ایرانی با خارجی چیست؟» را مطالعه کنید.

 

تاریخچه طلا و جنگ‌های جهانی

همانطور که گفته شد انگلستان استاندارد طلا را راه‌اندازی کرد و کشورهای دیگری مانند ایتالیا، آلمان و برخی از کشورهای توسعه یافته آن زمان، از این استاندارد پیروی کردند. سال‌های ۱۸۷۱ تا ۱۹۱۴ را می‌توان به عنوان باثبات‌ترین سال‌ها برای استاندارد طلا در نظر گرفت.

اما با وقوع جنگ جهانی اول در سال ۱۹۱۴ بسیاری از کشورها استاندارد طلا را به حالت تعلیق درآوردند. این امر برای چاپ پول و تامین هزینه‌های نظامی جنگ صورت گرفت. اما موجب بروز تورمی عجیب شد. 

این وضعیت در زمان وقوع جنگ جهانی دوم نیز بدتر از گذشته شد و تا پایان جنگ ادامه یافت. پس از اتمام جنگ جهانی دوم رکود طلا نیز پایان یافت و استاندارد طلا دوباره از سر گرفته شد. در سال ۱۹۴۴ نیز توافق‌نامه‌ای مبنی بر ایجاد چارچوبی برای تمام ارزها با پشتوانه طلا منعقد گردید. 

 

نقش طلا در دنیای امروز

حال که با تاریخچه طلا آشنا شدید، بد نیست راجع به نقش طلا در دنیای امروز نیز اطلاعاتی داشته باشید. طلا به خاطر ویژگی‌های مختلفی که دارد به عنوان فلزی ارزشمند و کاربردی شناخته می‌شود.‌

از طلا استفاده‌های فراوانی در صنعت پزشکی، غذایی، هوا‌فضا، ساخت جواهرات و زیورآلات و‌... می‌شود. علاوه بر این طلا به عنوان یکی از بهترین کالاها جهت سرمایه‌گذاری شناخته می‌شود. زیرا ارزش آن در طول زمان کم نمی‌شود و به عنوان پشتوانه‌ای در برابر تورم کاربرد دارد. 

از این رو بسیاری از افراد برای حفظ ارزش دارایی‌های خود به دنبال خرید طلا هستند. علاوه بر این، کسب سود از نوسانات قیمت طلا در طول زمان نیز باعث می‌شود سرمایه‌گذاری روی این فلز طرفداران زیادی داشته باشد.

 

سخن پایانی

در این مطلب سعی کردیم شما را با تاریخچه طلا آشنا کنیم. نکاتی راجع به اولین اکتشاف طلا در دنیا، نقش آن در تمدن‌های باستان و طول تاریخ و کاربردهای متنوع‌ از گذشته تا به امروز سخن گفتیم. امیدواریم مطالب ارائه شده مفید واقع شوند و بتوانید با استفاده از آن‌ها آگاهی خود درباره این فلز ارزشمند را افزایش دهید. 

اگر شما هم جزو علاقمندان به خرید طلا و سرمایه‌گذاری در آن هستید، به طلاسی مراجعه کنید. شما میتوانید برای خرید طلا آب شده آنلاین یا دیگر انواع طلا از خدمات سایت طلاسی به عنوان بهترین پلتفرم خرید و فروش آنلاین طلا در کشور استفاده کنید. جهت کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان طلاسی تماس بگیرید.

مریم رحیمی مقدم هستم. مترجم زبان انگلیس و نویسنده محتوای وبلاگ فارسی و انگلیسی.
مریم رحیمی مقدمتولید محتوا

مریم رحیمی مقدم هستم. مترجم زبان انگلیس و نویسنده محتوای وبلاگ فارسی و انگلیسی.

دیدگاه شما

دیدگاه کاربر نسبت به مقاله