طلای شکن چیست؟ علت شکن شدن طلا و تشخیص آن

طلای شکن چیست؟ علت شکن شدن طلا و تشخیص آن
ستاره فعالستاره غیر فعال
ستاره فعالستاره غیر فعال
ستاره فعالستاره غیر فعال
ستاره فعالستاره غیر فعال
ستاره فعالستاره غیر فعال
4.47 - (4 امتیاز)

شاید شما هم مانند بسیاری از افرادی که اطلاعات و دانش کافی درباره طلا ندارند، نمی‌دانید که طلای شکن چیست. اصطلاحات مختلفی در بین طلاسازان رواج دارد که یکی از آن‌ها طلای شکسته یا همان شکن است. این طلا کیفیت بالایی ندارد و به دلیل مشکلات پیش آمده در فرآیند ذوب، به دست می‌آید. 

اگر به دنبال پاسخ این سوالات هستید که منظور از طلای شکن چیست؟ چرا طلا شکن می‌شود؟ روش‌های تشخیص آن کدامند؟ چطور می‌توان شکن طلا را گرفت؟ تا انتهای این مطلب همراه طلاسی باشید. 

طلای شکن چیست؟

به طلایی که شکننده است و نمی‌تواند به عنوان ماده اولیه برای ساخت مصنوعات و زیورآلات استفاده شود، طلای شکن می‌گویند. این طلا به خاطر مشکلات و اشتباهاتی در زمان ذوب کردن، دارای ناخالصی بالایی است. همین امر از کیفیت آن می‌کاهد. 

دقت کنید که طلای شکن با طلای خام تفاوت دارد. طلای خام که به‌صورت طبیعی کشف می‌شود، به خاطر خواص خود از نرمی برخوردار است و چکش‌خوار نیست. از این رو با فلزات دیگر ترکیب شده تا مقاوم‌تر شود. اما طلای شکسته یا همان شکن به خاطر وجود مقدار بالای ناخالصی‌ها، شکننده و بی‌کیفیت است. 

بیشتر بدانید: منظور از طلای خام چیست و چه انواعی دارد؟

 

علت به وجود آمدن طلای شکن

شاید شما هم تصور می‌کنید که ذوب طلا کار آسانی است‌ و با قرار دادن طلا درون کوره و حرارت دادن‌ ذوب می‌شود و سپس با ریخته شدن در قالب برای تولید مصنوعات و زیورآلات آماده می‌گردد.

اما فرآیند ذوب طلا به این راحتی نیست و امری پیچیده و حساس محسوب می‌شود. کوچک‌ترین اشتباه می‌تواند باعث از بین رفتن نتیجه زحمات طلاساز شود و طلای بدست آمده از کیفیت بالایی برخوردار نباشد.

به طور کلی دو علت باعث به وجود آمدن طلای شکن می‌شود که عبارتند از:

۱. وجود ناخالصی در طلای ذوب شده

برای به‌دست آوردن طلای باکیفیت و مناسب جهت ساخت زیورآلات و مصنوعات مختلف، باید قبل از ذوب کردن آن، ناخالصی‌ها جدا گردد. اگر این ناخالصی‌ها مانند نگین‌ها، سنگ‌های اتمی و... جدا نشوند، در فرایند ذوب با طلا ترکیب شده و طلای شکسته حاصل می‌شود. 

۲. نرسیدن طلا به نقطه ذوب

برای ذوب طلا باید آن را در معرض حرارتی معادل با ۱۰۶۴ درجه سانتی‌گراد قرار داد. این کار با استفاده از کوره‌های مخصوص گازی یا الکتریکی یا مشعل‌های هوا گاز انجام می‌شود. حال اگر طلا به دمای نقطه ذوب خود نرسد و درون قالب ریخته شود، ناخالصی‌ها از طلا جدا نمی‌شوند. 

 

گرفتن شکن طلا

برای گرفتن شکن طلا یا همان تبدیل طلای شکن به طلای خالص و باکیفیت، باید دوباره مرحله ذوب را انجام داد. در ابتدا طلا درون تیزآب قرار می‌گیرد تا ناخالصی‌ها از آن جدا شوند. سپس درون کوره با حرارت ۱۰۶۴ درجه ذوب می‌شود. 

پس از ذوب شدن کامل، طلا در قالب‌های مخصوص که ریژه نام دارند، ریخته می‌شود. پس از سرد شدن، طلای باکیفیت و غیر‌شکننده‌ای به‌دست می‌آید.

 

تشخیص طلای شکن

طلای شکن از کیفیت مناسبی برخوردار نیست و خرید آن قطعا موجب ضرر و زیان می‌شود. ممکن است برخی از طلافروشان از بی‌اطلاعی مشتریان ساده خود سواستفاده کرده و این طلا را به جای طلای اصل و باکیفیت به آن‌ها بفروشند.

از این رو آشنایی با روش‌های تشخیص طلای شکسته از اهمیت زیادی برخوردار است. با اینکه تشخیص طلا شکن از طلای اصل دشوار است اما باز هم اطلاع داشتن از آن‌ها خالی از لطف نیست و ممکن است روزی به کار آید.

 

روش‌های تشخیص طلای شکن

  • ‌استفاده از صدای طلا: در این روش باید طلا را از فاصله نیم متری روی زمین بیاندازید. با پرتاب طلا و برخورد آن با زمین، صدایی منعکس می‌شود. اگر این صدا زنگ‌دار باشد، می‌توان گفت طلا باکیفیت و اصلی است. اما اگر صدای ایجاد شده بم باشد، امکان شکن بودن آن زیاد است. البته این روش کاملا علمی و ثابت شده نیست و امکان دارد در بعضی مواقع نتوان با استفاده از آن به درستی طلای شکن را از طلای با کیفیت تشخیص داد. 
  • استفاده از دستگاه‌های پیشرفته: روش دیگر تشخیص طلا شکن، استفاده از دستگاه‌های پیشرفته است. این دستگاه ها امواجی را تولید و ارسال می‌کنند. برخورد امواج با طلای مورد نظر می‌تواند شکن بودن یا خالص بودن طلا را مشخص کند.

 

تفاوت طلای شکن با طلای شکسته و طلای سوخته

ممکن است برخی افراد طلای شکن را با طلاهای شکسته و سوخته اشتباه بگیرند. باید بدانید که طلای شکسته همان طلا و جواهرات قدیمی است که دچار آسیب و خرابی شده‌اند. برای مثال یک دستبند که زنجیر آن پاره شده یا یک انگشتر که بخشی از آن شکسته و لب پریده شده است. 

منظور از طلای سوخته نیز طلایی کهنه است که درخشندگی و جلای اولیه خود را ندارد. اما طلا شکن طلایی است که در زمان ذوب، ناخالصی‌های آن جدا نشده و به خاطر وجود این مواد زائد و اضافی از خاصیت ترد و شکننده بودن برخوردار است.

 

چرا طلای شکن نخریم؟

خرید طلای شکن باعث ضررر و زیان می‌شود. زیرا این طلا کیفیت بالایی ندارد و ممکن است در زمان استفاده کردن دچار آسیب شود. همچنین طلای شکن از قیمت پایینی برخوردار است و در زمان فروش متحمل خسارت مالی می‌شوید. 

برخی از کلاه‌برداران و سودجویان با استفاده از این طلا زیورآلات مختلفی تولید می‌کنند؛ یا آن را به جای طلای آب شده اصل ارائه می‌دهند. از این رو حتما باید هنگام خرید طلا دقت داشته باشید تا از اصالت و کیفیت آن مطمئن شوید. 

بیشتر بدانید: طلای آب شده چیست؟ آنچه باید قبل از خرید طلای آب شده بدانید

 

سخن پایانی

در این مقاله سعی کردیم شما را با طلای شکن، ویژگی‌ها، چگونگی به وجود آمدن و روش‌های تشخیص آن آشنا کنیم. امیدواریم نکات گفته شده در زمان خرید طلا به شما کمک کند تا بتوانید طلایی مرغوب تهیه کنید. 

اگر قصد خرید طلای آب شده آنلاین را دارید، به سایت طلاسی مراجعه کنید. طلاسی به عنوان بهترین پلتفرم خرید و فروش آنلاین طلا، کمک می‌کند تا خریدی مطمئن انجام دهید. با استفاده از خدمات طلاسی امکان تجربه یک سرمایه‌گذاری عالی در بازار طلا، برای شما فراهم شده است. 

سوالات متداول

  • منظور از طلای شکن چیست؟

به طلایی که در زمان ذوب، ناخالصی‌های آن جدا نشده و میزان مواد زائد و اضافی آن زیاد است، طلای شکن گفته می‌شود.

  • چرا طلا شکن می‌شود؟

اگر قبل از ذوب کردن ناخالصی‌هایی مانند نگین‌ها و سنگ‌های اتمی و‌... از طلا جدا نشوند یا طلا به دمای نقطه ذوب خود نرسد و بلافاصله در قالب برای سرد شدن ریخته شود، طلای شکن به وجود می‌آید. 

  • طلای شکن چه کاربردی دارد؟

از آنجایی که طلای شکن دارای ناخالصی زیادی است، ترد و شکننده است. کیفیت پایین این طلا موجب شده از آن برای تولید مصنوعات و زیورآلات مختلف استفاده نشود. 

  • شکن طلا چگونه گرفته می‌شود؟

برای گرفتن شکن طلا باید آن را دوباره ذوب کرد. اما ابتدا باید ناخالصی‌های آن به طور کامل با استفاده از تیزآب جدا شده و سپس آن را درون کوره و در نقطه ذوب ۱۰۶۴ درجه سانتی‌گراد ذوب کرد.

مریم رحیمی مقدم هستم. مترجم زبان انگلیس و نویسنده محتوای وبلاگ فارسی و انگلیسی.
مریم رحیمی مقدمتولید محتوا

مریم رحیمی مقدم هستم. مترجم زبان انگلیس و نویسنده محتوای وبلاگ فارسی و انگلیسی.

دیدگاه شما

دیدگاه کاربر نسبت به مقاله